wysokość w trójkącie równoramiennym
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
wysokość w trójkącie równoramiennym
W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie 6 poprowadzono wysokość o długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\) do ramienia. Wyszło mi że ramię ma długość \(\displaystyle{ x+ 2 \sqrt{3}}\). Kiedy zastosuje twierdzenie pitagorasa \(\displaystyle{ (2 \sqrt{6})^2 + x^2=(x+2 \sqrt{3})^2 }\) Wynik mam, że \(\displaystyle{ x= \sqrt{3}}\). A kiedy stosuję podobieństwo trójkątów mam inny wynik. Z tego twierdzenia pitagorasa wychodzi dobry wynik, bo widzę w książce, a z podobieństwa trójkątów zły. Niech wysokość pada na ramię i spodek wysokości oznaczę P, to długość odcinka BP wychodzi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\). Z podobieństwa mam tak. \(\displaystyle{ \frac{AP}{BP} = \frac{CP}{AP}}\). Dodam tylko, że u mnie długość \(\displaystyle{ CP=x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: wysokość w trójkącie równoramiennym
Jeśli chcemy, żeby uczestnicy forum mogli podyskutować nad rozwiązaniem zadania, to musimy zacząć od podania pełnej jego treść. A nie " to co mi wyszło"...
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: wysokość w trójkącie równoramiennym
Gdybyśmy tylko wiedzieli, na jakie części ta wysokość dzieli ramię, to zadanie byłoby proste, tak przynajmniej uważam.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: wysokość w trójkącie równoramiennym
To dobre rozwiązanie.major37 pisze: ↑15 paź 2019, o 22:26 W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie 6 poprowadzono wysokość o długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\) do ramienia. Wyszło mi że ramię ma długość \(\displaystyle{ x+ 2 \sqrt{3}}\). Kiedy zastosuje twierdzenie pitagorasa \(\displaystyle{ (2 \sqrt{6})^2 + x^2=(x+2 \sqrt{3})^2 }\) Wynik mam, że \(\displaystyle{ x= \sqrt{3}}\). (...) Niech wysokość pada na ramię i spodek wysokości oznaczę P (...) u mnie długość \(\displaystyle{ CP=x}\).
A skąd wiesz że trójkąty ABP i ACP są podobne?major37 pisze: ↑15 paź 2019, o 22:26 A kiedy stosuję podobieństwo trójkątów mam inny wynik. Z tego twierdzenia pitagorasa wychodzi dobry wynik, bo widzę w książce, a z podobieństwa trójkątów zły. Niech wysokość pada na ramię i spodek wysokości oznaczę P, to długość odcinka BP wychodzi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\). Z podobieństwa mam tak. \(\displaystyle{ \frac{AP}{BP} = \frac{CP}{AP}}\). Dodam tylko, że u mnie długość \(\displaystyle{ CP=x}\).
Moim zdaniem nie są, więc błędne założenie generuje błędny wynik (choć nie zawsze tak jest).
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: wysokość w trójkącie równoramiennym
One mają bok wspólny i kąt prosty, ale nic poza tym nie idzie udowodnić. Chyba że trójkąt jest równoboczny, ale nie jest. W ogóle jak tak patrzę to one nie mogą być podobne tylko co najwyżej przystające, ale nie są przystające. Bo mają wspólny bok i taki sam kąt, więc cokolwiek nie znajdziesz, wyjdzie że są przystające, a nie podobne. Także podobieństwo nie zadziała, przynajmniej tak mi się wydaje.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: wysokość w trójkącie równoramiennym
Istotnie.Niepokonana pisze: ↑16 paź 2019, o 19:37 One mają bok wspólny i kąt prosty, ale nic poza tym nie idzie udowodnić.Chyba że trójkąt jest równoboczny, ale nie jest. (...) Także podobieństwo nie zadziała, przynajmniej tak mi się wydaje.
OT:
Przystawanie to podobieństwo w skali \(\displaystyle{ k=1}\), więc trójkąty przystające z całą pewnością są podobne.Niepokonana pisze: ↑16 paź 2019, o 19:37 W ogóle jak tak patrzę to one nie mogą być podobne tylko co najwyżej przystające, ale nie są przystające. Bo mają wspólny bok i taki sam kąt, więc cokolwiek nie znajdziesz, wyjdzie że są przystające, a nie podobne.