Witam
Mamy równoległobok o polu \(\displaystyle{ 24}\) i krótszej przekątnej \(\displaystyle{ d_{1}=4}\). Przekątne tworzą z jedną z podstaw kąty \(\displaystyle{ 35^\circ}\) i \(\displaystyle{ 25^\circ}\). Jaka jest długość drugiej przekątnej \(\displaystyle{ d_{2}}\). Odpowiedź \(\displaystyle{ 8 \sqrt{3} }\).
No więc, do krótszej przekątnej jest większy kąt co nie. Rysujemy trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ d_{1}}\) i przeciwprostokątnych \(\displaystyle{ a}\)(bok) i\(\displaystyle{ h_{a}}\).
Czyli wysokość \(\displaystyle{ h_{a}=\sin35^\circ\cdot\ d_{1}=0,5736\cdot 4=2,2944 \approx 2,3}\). Nie wiem, czy powinnam przybliżać czy nie.
No i rysujemy inny trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ d_{2}}\) i przyprostokątnych \(\displaystyle{ a+x}\) i \(\displaystyle{ h_{a}}\). No to \(\displaystyle{ \frac{h_{a}}{\sin25^\circ}=d_2}\).
No i z tego mi nijak nie wychodzi \(\displaystyle{ 8 \sqrt{3}}\) i ja nie wiem, co mam źle.
Równoległobok i jego przękątne (mam źle)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Równoległobok i jego przękątne (mam źle)
Ostatnio zmieniony 15 paź 2019, o 19:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równoległobok i jego przękątne (mam źle)
Skorzystaj z tego, że pole równoległoboku to połowa iloczynu (długości) przekątnych razy sinus kąta między nimi. Wynik wychodzi w jednej linijce.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równoległobok i jego przękątne (mam źle)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}\cdot d_{1}\cdot d_{2} \cdot \sin(\alpha) }\)
\(\displaystyle{ \alpha = 180^{o}- (25^{o}+ 35^{o}) = 120^{o} }\)
\(\displaystyle{ 24 = \frac{1}{2}\cdot 4 \cdot d_{2}\cdot \sin(120^{o})}\)
\(\displaystyle{ \sin(120^{o}) = \sin(?^{o}) }\)
\(\displaystyle{ d_{2}= ? }\)
\(\displaystyle{ \alpha = 180^{o}- (25^{o}+ 35^{o}) = 120^{o} }\)
\(\displaystyle{ 24 = \frac{1}{2}\cdot 4 \cdot d_{2}\cdot \sin(120^{o})}\)
\(\displaystyle{ \sin(120^{o}) = \sin(?^{o}) }\)
\(\displaystyle{ d_{2}= ? }\)