Znajdź kąt i długości boków.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Zetorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Znajdź kąt i długości boków.

Post autor: Zetorq »

Mamy dany kwadrat \(\displaystyle{ ABCD}\). Na boku \(\displaystyle{ CD}\) wybieramy punkt \(\displaystyle{ E}\).Niech \(\displaystyle{ F}\) będzie obrazem punktu \(\displaystyle{ C}\) w symetrii osiowej względem prostej \(\displaystyle{ BE}\), niech \(\displaystyle{ X}\) będzie punktem na prostej \(\displaystyle{ AD}\), ale nie na boku \(\displaystyle{ AD}\) , takim że \(\displaystyle{ AX=CE}\) niech \(\displaystyle{ G}\) będzie punktem przecięcia się prostych \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ AD}\) oraz niech \(\displaystyle{ H}\) będzie punktem przecięcia prostych \(\displaystyle{ BE}\) i \(\displaystyle{ AD}\). Udowodnić, że kąt\(\displaystyle{ XBH}\) jest prosty oraz że \(\displaystyle{ GH=GB=GX}\).

Nie umiem udowodnić, że \(\displaystyle{ XBH}\) jest prosty. Brakuje mi kąta \(\displaystyle{ ABX}\). Jakieś pomysły?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Znajdź kąt i długości boków.

Post autor: kruszewski »

Wypada pokazać sporządzony rysunek.
Zetorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Re: Znajdź kąt i długości boków.

Post autor: Zetorq »

AU
AU
Z tego widać, że trójkąt \(\displaystyle{ GBH}\) jest równoramienny, a więc otrzymujemy, że \(\displaystyle{ GB=GH}\). Dalej nie wiem jak ruszyć.
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Znajdź kąt i długości boków.

Post autor: Kfadrat »

\(\displaystyle{ AX = CE}\) oraz \(\displaystyle{ AB = BC}\), co to oznacza dla tych dwóch trójkątów prostokątnych \(\displaystyle{ XBA}\) i \(\displaystyle{ BCE}\)
Zetorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Re: Znajdź kąt i długości boków.

Post autor: Zetorq »

Kfadrat pisze:\(\displaystyle{ AX = CE}\) oraz \(\displaystyle{ AB = BC}\), co to oznacza dla tych dwóch trójkątów prostokątnych \(\displaystyle{ XBA}\) i \(\displaystyle{ BCE}\)
Są przystające. Rozwiązane, dzięki.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Znajdź kąt i długości boków.

Post autor: kruszewski »


Trzy trójkąty są przystające.
Zetorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Znajdź kąt i długości boków.

Post autor: Zetorq »

Fajna rozkmina. Zgadzam się, że \(\displaystyle{ ABG}\) jest identyczny jak \(\displaystyle{ BCE}\), ale ciekawi mnie jak do tego doszedłeś. Np. skąd wiesz, że \(\displaystyle{ BD}\) to dwusieczna kąta \(\displaystyle{ GBE}\). Czy najpierw policzyłeś i zrobiłeś następnie ten rysunek?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Znajdź kąt i długości boków.

Post autor: kruszewski »

Mnie to stwierdzenie nie było potrzebne, ale można zauważyć, że \(\displaystyle{ \Delta EDG}\) jest prostokątny i równoramienny, a przekątna \(\displaystyle{ BD}\) jest prostopadła do jego podstawy i ją połowi . Stąd taki wniosek, że jest symetralną.
Jeżeli mnie pytasz czy coś obliczałem to odpowiadam NIE, nic nie obliczałem. Konstrukcja jest platońska. Liniał (linijka bez podziałki) i cyrkiel.
ODPOWIEDZ