Dwa kwadraty i trójkąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Dwa kwadraty i trójkąt.
Mamy dane dwa kwadraty: Jeden ma wierzchołki kolejno: \(\displaystyle{ ABCD}\), a drugi \(\displaystyle{ DE}\)\(\displaystyle{ FG}\), przy czym \(\displaystyle{ E}\) leży na boku \(\displaystyle{ CD}\), a punkty \(\displaystyle{ A,D,G}\) s¡ą współliniowe. Punkty \(\displaystyle{ G,F}\) leżą poza kwadratem \(\displaystyle{ ABCD}\). Oblicz pole powierzchni trójkąta \(\displaystyle{ BEG}\), jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ |DG|= 6}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Dwa kwadraty i trójkąt.
Chyba trzeba obliczyć pole trójkąta \(\displaystyle{ B E G B.}\)
Korzystając z własności addytywności miary pola - pole tego trójkąta \(\displaystyle{ P}\) jest sumą pól dwóch trójkątów:
\(\displaystyle{ P_{1}}\) -pola trójkąta zawartego w kwadracie \(\displaystyle{ ABCD}\)
\(\displaystyle{ P_{2}}\) - pola trójkąta zawartego w kwadracie \(\displaystyle{ D E F G}\)
Pola te obliczamy, odejmując:
- od pola kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\) pole trójkąta prostokątnego i pole trapezu prostokątnego;
- od pola kwadratu \(\displaystyle{ D E F G}\) pola dwóch trójkątów prostokątnych.
Korzystając z własności addytywności miary pola - pole tego trójkąta \(\displaystyle{ P}\) jest sumą pól dwóch trójkątów:
\(\displaystyle{ P_{1}}\) -pola trójkąta zawartego w kwadracie \(\displaystyle{ ABCD}\)
\(\displaystyle{ P_{2}}\) - pola trójkąta zawartego w kwadracie \(\displaystyle{ D E F G}\)
Pola te obliczamy, odejmując:
- od pola kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\) pole trójkąta prostokątnego i pole trapezu prostokątnego;
- od pola kwadratu \(\displaystyle{ D E F G}\) pola dwóch trójkątów prostokątnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Re: Dwa kwadraty i trójkąt.
janusz47 pisze:Chyba trzeba obliczyć pole trójkąta \(\displaystyle{ B E G B.}\)
Korzystając z własności addytywności miary pola - pole tego trójkąta \(\displaystyle{ P}\) jest sumą pól dwóch trójkątów:
\(\displaystyle{ P_{1}}\) -pola trójkąta zawartego w kwadracie \(\displaystyle{ ABCD}\)
\(\displaystyle{ P_{2}}\) - pola trójkąta zawartego w kwadracie \(\displaystyle{ D E F G}\)
Pola te obliczamy, odejmując:
- od pola kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\) pole trójkąta prostokątnego i pole trapezu prostokątnego;
- od pola kwadratu \(\displaystyle{ D E F G}\) pola dwóch trójkątów prostokątnych.
To ja wiem tylko jakiś wskazówek potrzebuję, dopatrzyłem się podobieństwa pewnych trójkątów, ale to za mało.
- Kfadrat
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Dwa kwadraty i trójkąt.
Dość kłopotliwe będzie wyliczenie pola trapezu oraz jednego z trójkątów prostokątnych (nie będącego połową kwadratu), za to prościej wyliczyć pole całego trójkąta \(\displaystyle{ ABG}\).
Zatem będzie to suma dwóch kwadratów odjąć pola trójkątów \(\displaystyle{ ABG, BCE, EFG}\)
Zatem będzie to suma dwóch kwadratów odjąć pola trójkątów \(\displaystyle{ ABG, BCE, EFG}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Re: Dwa kwadraty i trójkąt.
Jakieś podpowiedzi odnośnie jak się do tego zabrać?Kfadrat pisze:Dość kłopotliwe będzie wyliczenie pola trapezu oraz jednego z trójkątów prostokątnych (nie będącego połową kwadratu), za to prościej wyliczyć pole całego trójkąta \(\displaystyle{ ABG}\).
Zatem będzie to suma dwóch kwadratów odjąć pola trójkątów \(\displaystyle{ ABG, BCE, EFG}\)
- Kfadrat
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Dwa kwadraty i trójkąt.
sorki za taki, a nie inny rysunek, ale na telefonie piszę
Możemy oznaczyć bok drugiego kwadratu przez \(\displaystyle{ a}\), wówczas pole naszego trójkąta, to \(\displaystyle{ ABCD+DEGF-ABG-BCE-EFG}\), gdzie
\(\displaystyle{ ABG = \frac{1}{2} \cdot \left( a+6 \right) \cdot a \\ BCE = \frac{1}{2} \cdot \left( a-6 \right) \cdot a \\ EFG =18}\)
Możemy oznaczyć bok drugiego kwadratu przez \(\displaystyle{ a}\), wówczas pole naszego trójkąta, to \(\displaystyle{ ABCD+DEGF-ABG-BCE-EFG}\), gdzie
\(\displaystyle{ ABG = \frac{1}{2} \cdot \left( a+6 \right) \cdot a \\ BCE = \frac{1}{2} \cdot \left( a-6 \right) \cdot a \\ EFG =18}\)