Witam,
Dany jest kwadrat . Jaki jest jego bok? Myślałem żeby pokombinować coś z przekątną tego kwadratu, ale nic sensownego nie wychodzi.
Długość boku kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 25 lut 2007, o 14:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Długość boku kwadratu
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[x=0.75pt,y=0.75pt,yscale=-1,xscale=1]
%uncomment if require: \path (0,300); %set diagram left start at 0, and has height of 300
%Straight Lines [id:da029313144116892786]
\draw (158.9,127.52) -- (19,229.52) ;
%Straight Lines [id:da33620993353975837]
\draw (158.9,127.52) -- (131.9,93.52) ;
%Straight Lines [id:da9739155753638711]
\draw (211.9,34.52) -- (131.9,93.52) ;
%Straight Lines [id:da2753250953531756]
\draw [color={rgb, 255:red, 208; green, 2; blue, 27 } ,draw opacity=1 ] (19,229.52) -- (211.9,34.52) ;
%Straight Lines [id:da46054681028216105]
\draw (395.9,119.52) -- (256,221.52) ;
%Straight Lines [id:da7851950521880098]
\draw (475.9,60.52) -- (448.9,26.52) ;
%Straight Lines [id:da22090298142877085]
\draw (475.9,60.52) -- (395.9,119.52) ;
%Straight Lines [id:da9447839261605908]
\draw [color={rgb, 255:red, 208; green, 2; blue, 27 } ,draw opacity=1 ] (256,221.52) -- (448.9,26.52) ;
% Text Node
\draw (107,190.52) node {$5$};
% Text Node
\draw (182,75.52) node {$2$};
% Text Node
\draw (116,104.52) node {$1$};
% Text Node
\draw (344,182.52) node {$5$};
% Text Node
\draw (449,100.52) node {$2$};
% Text Node
\draw (473,32.52) node {$1$};
\end{tikzpicture}}\)
przesuń równolegle + Pitagoras. Czerwony odcinek to przekątna jak ją poznasz to właściwie gotowe.%uncomment if require: \path (0,300); %set diagram left start at 0, and has height of 300
%Straight Lines [id:da029313144116892786]
\draw (158.9,127.52) -- (19,229.52) ;
%Straight Lines [id:da33620993353975837]
\draw (158.9,127.52) -- (131.9,93.52) ;
%Straight Lines [id:da9739155753638711]
\draw (211.9,34.52) -- (131.9,93.52) ;
%Straight Lines [id:da2753250953531756]
\draw [color={rgb, 255:red, 208; green, 2; blue, 27 } ,draw opacity=1 ] (19,229.52) -- (211.9,34.52) ;
%Straight Lines [id:da46054681028216105]
\draw (395.9,119.52) -- (256,221.52) ;
%Straight Lines [id:da7851950521880098]
\draw (475.9,60.52) -- (448.9,26.52) ;
%Straight Lines [id:da22090298142877085]
\draw (475.9,60.52) -- (395.9,119.52) ;
%Straight Lines [id:da9447839261605908]
\draw [color={rgb, 255:red, 208; green, 2; blue, 27 } ,draw opacity=1 ] (256,221.52) -- (448.9,26.52) ;
% Text Node
\draw (107,190.52) node {$5$};
% Text Node
\draw (182,75.52) node {$2$};
% Text Node
\draw (116,104.52) node {$1$};
% Text Node
\draw (344,182.52) node {$5$};
% Text Node
\draw (449,100.52) node {$2$};
% Text Node
\draw (473,32.52) node {$1$};
\end{tikzpicture}}\)