Root rectangles

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kjan61825
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 maja 2019, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: świerk

Root rectangles

Post autor: kjan61825 »

jak należałoby przetłumaczyć 'Root rectangles'?

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_rectangle#Root_rectangles

nie spotkałem się w polskiej literaturze z tym określeniem, poza nawiązaniami do złotego prostokąta
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Root rectangles

Post autor: Janusz Tracz »

Prostokąt pierwiastkowy jak dla mnie by pasowało, to dosłowne tłumaczenie ale wygląda na to, że dokładnie się do tego odnosi. Złoty prostokąt choć opisany w tym artykule tylko zaciemnia sprawę bo tu bardziej chodzi o geometryczną konstrukcję budowania długości \(\displaystyle{ \sqrt{1} , \sqrt{2}, \sqrt{3} , \sqrt{4}, \sqrt{5} ...}\)
ODPOWIEDZ