Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku S .

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Michal2115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku S .

Post autor: Michal2115 »

Trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest wpisany w okrąg o środku \(\displaystyle{ S}\) . Kąty wewnętrzne \(\displaystyle{ CAB , ABC}\) i \(\displaystyle{ BCA}\) tego trójkąta są równe, odpowiednio, \(\displaystyle{ \alpha, 2 \alpha,4 \alpha}\) . Udowodnij, że miary wypukłych kątów środkowych \(\displaystyle{ ASB , ASC}\) i \(\displaystyle{ BSC}\) tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2019, o 10:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku S .

Post autor: a4karo »

Twierdzenie o kącie środkowym i wpisanym
ODPOWIEDZ