Jaką częścią pola dużego kwadratu jest pole małego kwadratu?
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Jaką częścią pola dużego kwadratu jest pole małego kwadratu?
W kwadrat wpisano drugi kwadrat, którego wierzchołki leżą na bokach pierwszego kwadratu, a boki tworzą z bokami pierwszego kąty ostre o miarach \(\displaystyle{ 30}\) i \(\displaystyle{ 60}\). Jaką częścią pola dużego kwadratu jest pole małego kwadratu?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2019, o 10:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Jaką częścią pola dużego kwadratu jest pole małego kwadratu?
\(\displaystyle{ 30}\) i \(\displaystyle{ 60}\) czego? Uniwersalnej jednostki kątowej?Michal2115 pisze:W kwadrat wpisano drugi kwadrat, którego wierzchołki leżą na bokach pierwszego kwadratu, a boki tworzą z bokami pierwszego kąty ostre o miarach \(\displaystyle{ 30}\) i \(\displaystyle{ 60}\).
Dbaj o staranność sformułowań.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Jaką częścią pola dużego kwadratu jest pole małego kwadr
Popatrz na cztery trójkąty prostokątne, które powstały po tym wpisaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Jaką częścią pola dużego kwadratu jest pole małego kwadratu?
a4karo pisze:Znasz twierdzenie Pitagorasa?
Widziałeś rysunek pod którym Bhaskara napisał jedno słowo: PATRZ. ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Jaką częścią pola dużego kwadratu jest pole małego kwadr
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ a}\) - bok dużego kwadratu
\(\displaystyle{ b}\) - bok wpisanego kwadratu
\(\displaystyle{ x}\) - krótsza przyprostokątna trójkąta prostokątnego wyznaczonego przez kwadrat wpisany (są cztery takie trójkąty).
Z warunków zadania wynika, że
\(\displaystyle{ \frac{x}{b} = \sin 30^o= \frac{1}{2}\ \Rightarrow \ x= \frac{1}{2} b}\)
Pole wpisanego kwadratu \(\displaystyle{ S_b}\) będzie równe polu dużego kwadratu pomniejszonemu o pole czterech trójkątów prostokątnych. Zapiszmy więc:
\(\displaystyle{ S_b= b^2= a^2-4\cdot \frac{1}{2} x\left( a-x\right)=a^2-2\cdot \frac{1}{2}b\left( a- \frac{1}{2} b \right)}\)
\(\displaystyle{ S_b= b^2=a^2-b\left( a- \frac{1}{2} b \right)}\)
Mamy więc trójmian kwadratowy (w którym niewiadomą jest \(\displaystyle{ b}\))
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}b^2+ab-a^2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=3a^2}\)
\(\displaystyle{ b_1= \frac{-a-a \sqrt{3} }{2 \frac{1}{2} }<0}\) a więc odrzucamy
\(\displaystyle{ b_2= -a+a \sqrt{3}=a( \sqrt{3} -1)}\)
a więc bok kwadratu wpisanego jest równy
\(\displaystyle{ b= a( \sqrt{3} -1)}\)
No to stosunek pól obu kwadratów
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{a^2}= \frac{a^2( \sqrt{3}-1)^2 }{a^2}=( \sqrt{3}-1)^2=4-2 \sqrt{3}}\)
Chyba że się gdzieś rąbnąłem, w co wątpię. -- 17 kwi 2019, o 17:34 --Można jeszcze policzyć długość odcinka x:
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}b = \frac{a}{2}\left( \sqrt{3}-1 \right)}\)
\(\displaystyle{ a}\) - bok dużego kwadratu
\(\displaystyle{ b}\) - bok wpisanego kwadratu
\(\displaystyle{ x}\) - krótsza przyprostokątna trójkąta prostokątnego wyznaczonego przez kwadrat wpisany (są cztery takie trójkąty).
Z warunków zadania wynika, że
\(\displaystyle{ \frac{x}{b} = \sin 30^o= \frac{1}{2}\ \Rightarrow \ x= \frac{1}{2} b}\)
Pole wpisanego kwadratu \(\displaystyle{ S_b}\) będzie równe polu dużego kwadratu pomniejszonemu o pole czterech trójkątów prostokątnych. Zapiszmy więc:
\(\displaystyle{ S_b= b^2= a^2-4\cdot \frac{1}{2} x\left( a-x\right)=a^2-2\cdot \frac{1}{2}b\left( a- \frac{1}{2} b \right)}\)
\(\displaystyle{ S_b= b^2=a^2-b\left( a- \frac{1}{2} b \right)}\)
Mamy więc trójmian kwadratowy (w którym niewiadomą jest \(\displaystyle{ b}\))
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}b^2+ab-a^2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=3a^2}\)
\(\displaystyle{ b_1= \frac{-a-a \sqrt{3} }{2 \frac{1}{2} }<0}\) a więc odrzucamy
\(\displaystyle{ b_2= -a+a \sqrt{3}=a( \sqrt{3} -1)}\)
a więc bok kwadratu wpisanego jest równy
\(\displaystyle{ b= a( \sqrt{3} -1)}\)
No to stosunek pól obu kwadratów
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{a^2}= \frac{a^2( \sqrt{3}-1)^2 }{a^2}=( \sqrt{3}-1)^2=4-2 \sqrt{3}}\)
Chyba że się gdzieś rąbnąłem, w co wątpię. -- 17 kwi 2019, o 17:34 --Można jeszcze policzyć długość odcinka x:
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}b = \frac{a}{2}\left( \sqrt{3}-1 \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Jaką częścią pola dużego kwadratu jest pole małego kwadr
Bok \(\displaystyle{ a = b(\sin 30^o + \cos 30^o) = \frac{b}{2}(1 + \sqrt{3})}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{1+ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{b^2} = \left( \frac{1+ \sqrt{3} }{2} \right) ^2}\)
Oznaczając \(\displaystyle{ a^2=A; \ b^2 = B}\), otrzymyjemy:
\(\displaystyle{ \frac{A}{B}= \frac{1 + 2 \sqrt{3}+3 }{4} = 1 + \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Jeżeli ja nie rąbnąłem się, choć nie powinienem.
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{1+ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{b^2} = \left( \frac{1+ \sqrt{3} }{2} \right) ^2}\)
Oznaczając \(\displaystyle{ a^2=A; \ b^2 = B}\), otrzymyjemy:
\(\displaystyle{ \frac{A}{B}= \frac{1 + 2 \sqrt{3}+3 }{4} = 1 + \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Jeżeli ja nie rąbnąłem się, choć nie powinienem.