Przekątne czworokąta i dowód równoległości

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ivni
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 4 maja 2018, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Przekątne czworokąta i dowód równoległości

Post autor: ivni »

W cyklicznym czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) punkt \(\displaystyle{ E}\) należy do przekątnej \(\displaystyle{ BD}\), a punkt \(\displaystyle{ F}\) do przekątnej \(\displaystyle{ AC}\), przy czym \(\displaystyle{ BE=BA}\) oraz \(\displaystyle{ CF=CD}\).
Wykaż, że \(\displaystyle{ EF||BC}\).

Mam póki co, że \(\displaystyle{ \triangle ABE \sim \triangle DCF}\). Ponadto z własności czworokąta cyklicznego \(\displaystyle{ \triangle ASD \sim \triangle BSC}\), gdzie \(\displaystyle{ S}\) jest punktem przecięcia przekątnych. Aby dowieść tezy, wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ \triangle BSC \sim \triangle ESF}\), czyli na przykład \(\displaystyle{ \frac{ES}{FS} = \frac{SB}{SC}}\). I tu utknąłem. Myślałem może, żeby jakoś wyznaczyć długości \(\displaystyle{ SB}\) i \(\displaystyle{ SC}\) z twierdzenia Stewarta, ale niewiele z tego wyszło. Mam wrażenie, że nie wykorzystałem jeszcze tego, że \(\displaystyle{ \triangle ABE \sim \triangle DCF}\).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekątne czworokąta i dowód równoległości

Post autor: anna_ »

Skoro udowodniłeś, że
\(\displaystyle{ \triangle ASD \sim \triangle BSC}\)
to masz:
\(\displaystyle{ |\angle ADS|=|\angle EFS|}\)

Z kolei
\(\displaystyle{ |\angle ACB|=|\angle ADS|}\) - kąty wpisane oparte na tym samym łuku
i
\(\displaystyle{ |\angle ESF|=|\angle BSC|}\) - kąty wierzchołkowe
czyli
\(\displaystyle{ \triangle BSC \sim \triangle ESF}\)
ODPOWIEDZ