Kąt ostry równoległoboku ma miarę \(\displaystyle{ 45}\). Punkt wspólny przekątnych równoległoboku jest oddalony od boków o \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\).
a) Oblicz pole równoległoboku.
b) Oblicz długość przekątnych równoległoboku.
Udało mi się jedynie wyliczyć bok \(\displaystyle{ b=4 \sqrt{2}}\) i wysokość tego równoległoboku, \(\displaystyle{ h= 4}\).
Niestety nie wiem co dalej.
Kąt ostry równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Kąt ostry równoległoboku
Ostatnio zmieniony 24 mar 2019, o 19:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Używaj kropki na końcu zdania. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Używaj kropki na końcu zdania. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Kąt ostry równoległoboku
Punkt o jakim piszą jest oddalony od boku o połowę wysokości - czyli ta nie może być taka jak podajesz.
Mając wysokość i kąt dostajemy bok, czyli i pole, a z niego drugi bok.
Przekątne np z tw. cosinusów (rozszerzona), albo dorysowując w odpowiednich miejscach wysokości i Pitagoras (podstawowa).
Mając wysokość i kąt dostajemy bok, czyli i pole, a z niego drugi bok.
Przekątne np z tw. cosinusów (rozszerzona), albo dorysowując w odpowiednich miejscach wysokości i Pitagoras (podstawowa).