pięciokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

pięciokąt wpisany w okrąg

Post autor: ann_u »

Niech \(\displaystyle{ ABCDE}\) będzie pięciokątem wpisany w okrąg. Wiadomo, że \(\displaystyle{ AC= 2, AD= 3, BD=5, BE =1}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{CD}{DE} =\frac{10}{3} , \frac{BC}{CE} = \frac{a}{b}}\) (gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względnie pierwsze). Wyznacz różnicę \(\displaystyle{ a-b.}\)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2019, o 18:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ