Podobieństwo trapezów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
damianex111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 mar 2019, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Podobieństwo trapezów

Post autor: damianex111 »

Hej, zadanie wrzucę w linku, ponieważ jest rysunek. Pierwszą część zrobiłem, ale przy drugiej mam problem, nie widzę tego od czego zacząć..
Proszę o pomoc!
Link do zdjęcia:
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Podobieństwo trapezów

Post autor: kerajs »

Stosunek pól trapezów z obrazka:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{3x+2x}{2} \cdot h}{\frac{2x+x}{2} \cdot h} = \frac{5}{3}}\)
damianex111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 mar 2019, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Re: Podobieństwo trapezów

Post autor: damianex111 »

Bardzo dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ