Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy \(\displaystyle{ 200}\). Tangens jednego z jego kątów ostrych wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\). Oblicz ogległość między wierzchołkiem kąta prostego a punktem styczności okręgu z przeciwprostokątną.
Długości boków mi wyszły \(\displaystyle{ 600, 800, 1000}\).
Potem oznaczam \(\displaystyle{ x}\) jako szukana odległość i \(\displaystyle{ y}\) oraz \(\displaystyle{ 1000-y}\) jako części, na które ten odcinek (odległość) dzieli przeciwprostokątną. I powstaje układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^{2} + y^{2} = 600^{2}\\x^{2} + (1000 - y)^{2} = 800^{2}\end{cases}}\)
W ten sposób wychodzi mi \(\displaystyle{ x = 480}\), jednak odpowiedź to \(\displaystyle{ x = 40 \sqrt{145}}\).
Co robię źle?
Odległość między wierzchołkiem a punktem styczności
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Odległość między wierzchołkiem a punktem styczności
\(\displaystyle{ r = \frac{a+b-c}{2}}\)
\(\displaystyle{ 200 = \frac{3x +4x -5x}{2}}\)
\(\displaystyle{ x = 100.}\)
\(\displaystyle{ a = 600, \ \ b = 800, \ \ c = 1000.}\)
Długości boków trójkąta prostokątnego wyznaczyłeś poprawnie.
Oznacz sobie na przykład tę odległość przez \(\displaystyle{ d}\) (rysunek)
Stosując twierdzenie o długości stycznych wyprowadzonych z wierzchołka do okręgu - wyznacz długości odcinków \(\displaystyle{ x , y,}\)
Wyznacz wartość kosinusa kąta \(\displaystyle{ \alpha.}\)
Zastosuj twierdzenie kosinusów w celu wyznaczenia odległości wierzchołka kąta prostego od przeciwprostokątnej trójkąta:
\(\displaystyle{ d^2 = x^2 +y^2 -2\cdot x\cdot y\cdot \cos(\alpha).}\)
\(\displaystyle{ 200 = \frac{3x +4x -5x}{2}}\)
\(\displaystyle{ x = 100.}\)
\(\displaystyle{ a = 600, \ \ b = 800, \ \ c = 1000.}\)
Długości boków trójkąta prostokątnego wyznaczyłeś poprawnie.
Oznacz sobie na przykład tę odległość przez \(\displaystyle{ d}\) (rysunek)
Stosując twierdzenie o długości stycznych wyprowadzonych z wierzchołka do okręgu - wyznacz długości odcinków \(\displaystyle{ x , y,}\)
Wyznacz wartość kosinusa kąta \(\displaystyle{ \alpha.}\)
Zastosuj twierdzenie kosinusów w celu wyznaczenia odległości wierzchołka kąta prostego od przeciwprostokątnej trójkąta:
\(\displaystyle{ d^2 = x^2 +y^2 -2\cdot x\cdot y\cdot \cos(\alpha).}\)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2019, o 20:09 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Odległość między wierzchołkiem a punktem styczności
Proszę zauważyć, że trójkąt o bokach miary \(\displaystyle{ 600 \ i \ 800}\), między którymi jest kąt \(\displaystyle{ \alpha = \arctg \frac{3}{4}}\) , nie jest prostokątny, stąd tw. Pitagorasa nie może być zastosowane .
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 maja 2018, o 15:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Re: Odległość między wierzchołkiem a punktem styczności
Już wiem, myślałam, że ta odległość jest jednocześnie wysokością tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego, jednak tak nie jest