Dany jest równoległobok ABCD

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Dany jest równoległobok ABCD

Post autor: max123321 »

Dany jest równoległobok \(\displaystyle{ ABCD}\). Przez punkt \(\displaystyle{ A}\) poprowadzono prostą rozłączną z wnętrzem równoległoboku, która przecina proste \(\displaystyle{ BC,CD}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ E,F}\). Odcinki \(\displaystyle{ BF,AD}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ P}\), a odcinki \(\displaystyle{ DE,AB}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ Q}\). Wykaż, że:
\(\displaystyle{ \frac{BQ}{AB}+ \frac{DP}{AD}=1}\).

Jak to zrobić? Zauważyłem, że trójkąty \(\displaystyle{ ADQ}\) oraz\(\displaystyle{ BEQ}\) są podobne i trójkąty \(\displaystyle{ FDP}\) i \(\displaystyle{ ABP}\) są podobne, z czego wynika, że \(\displaystyle{ \frac{BQ}{AB}+ \frac{DP}{AD}=\frac{EQ}{DE}+ \frac{PF}{FB}}\), ale nie wiem co z tym dalej. Jakaś wskazówka?
Ostatnio zmieniony 5 lut 2019, o 15:17 przez max123321, łącznie zmieniany 1 raz.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Dany jest równoległobok ABCD

Post autor: Dilectus »

max123321, coś pokopałeś z treścią
max123321 pisze:Odcinki \(\displaystyle{ BF,AB}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ Q}\).
Takie odcinki przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ B}\), ten punkt jest dla nich wspólny.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Dany jest równoległobok ABCD

Post autor: max123321 »

A no racja . Sorry. Już poprawiłem. To jak teraz?
ODPOWIEDZ