Witam dostałem 2 zadania i nie mam pomysłu jak to rozwiązać ktoś mi pomoże ?
1.Oblicz stosunek pola kwadratu wpisanego w trojkat rownoboczny do pola tego trojkata.
2.Na kwadracie i na trojkacie rownobocznym opisano kolo. oblicz stosunek pol tych kół, jesli dlugosci bokow trojkąta i kwadratu są równe.
Dzieki
2 zadania o stosunku pól-prosze o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 29 mar 2007, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
2 zadania o stosunku pól-prosze o pomoc
Ad.2
koło opisane na kwadracie:
\(\displaystyle{ r_1=a\sqrt{2}\\
P_1=\pi r_1^2 P=2a^2 \pi}\)
koło opisane na trójkacie:
\(\displaystyle{ r_2=\frac{a\sqrt{3}}{3}\\
P_2=\pi r_2^2 P_2=\frac{a^2}{3} \pi}\)
I stosunek
\(\displaystyle{ k=\frac{P_1}{P_2}}\).
koło opisane na kwadracie:
\(\displaystyle{ r_1=a\sqrt{2}\\
P_1=\pi r_1^2 P=2a^2 \pi}\)
koło opisane na trójkacie:
\(\displaystyle{ r_2=\frac{a\sqrt{3}}{3}\\
P_2=\pi r_2^2 P_2=\frac{a^2}{3} \pi}\)
I stosunek
\(\displaystyle{ k=\frac{P_1}{P_2}}\).