Dany jest kwadrat ABCD

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3389
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 975 razy
Pomógł: 3 razy

Dany jest kwadrat ABCD

Post autor: max123321 »

Dany jest kwadrat \(\displaystyle{ ABCD}\). Punkt \(\displaystyle{ P}\) leży na półprostej \(\displaystyle{ AB}\) na zewnątrz odcinka \(\displaystyle{ AB}\). Punkt \(\displaystyle{ Q}\) leży na półprostej \(\displaystyle{ BC}\) na zewnątrz odcinka \(\displaystyle{ BC}\). Wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ AP=PQ+QC}\)
to \(\displaystyle{ \angle PDQ=45}\) stopni. Wskazóka jest taka, aby obrócić trójkąt \(\displaystyle{ CDQ}\) wokół punktu \(\displaystyle{ D}\) o pewien kąt.

Jak to zrobić?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Dany jest kwadrat ABCD

Post autor: anna_ »

Obróć o \(\displaystyle{ 90^o}\).

\(\displaystyle{ |\angle Q'DQ|=90^o}\).

Czworokąt \(\displaystyle{ Q'PQD}\) to deltoid, czyli \(\displaystyle{ |\angle Q'ED|=90^o}\).

\(\displaystyle{ |\angle Q'DE|=90^o-\alpha}\).

Trójkąt \(\displaystyle{ Q'ED}\) jest prostokątny więc \(\displaystyle{ |\angle EQ'D|=\alpha}\).

Trójkąt \(\displaystyle{ Q'QD}\) jest równoramienny, czyli \(\displaystyle{ |\angle Q'QD|=\alpha}\).
Załączniki
aaaa.png
ODPOWIEDZ