obliczanie długości odcinka do osi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tomaloo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 gru 2018, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: legnica

obliczanie długości odcinka do osi

Post autor: tomaloo »

Cześć,
mam pytanie, jak wyliczyć zaznaczony po prawej stronie odcinek przecięcia się osi? (zaznaczony znakiem zapytania) Powiedzmy że byłby to pręt gięty na promieniu r120. Pomyślałem, że najpierw należy obliczyć odcinek a-b po lewej a później na podstawie kąta obliczyć boki trójkąta?

Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

obliczanie długości odcinka do osi

Post autor: kerajs »

tomaloo pisze: mam pytanie, jak wyliczyć zaznaczony po prawej stronie odcinek przecięcia się osi? (zaznaczony znakiem zapytania)
Niestety, nie rozumiem o jakich osiach piszesz, ani czym ma być zapytajnikowany odcinek.
tomaloo pisze: Pomyślałem, że najpierw należy obliczyć odcinek a-b po lewej a później na podstawie kąta obliczyć boki trójkąta?
\(\displaystyle{ \frac{73}{2 \pi \cdot 120} = \frac{ \alpha }{360} \ \ \ \Rightarrow \ \ \alpha =....\\
\left| ab\right|=2 \cdot 120 \cdot \sin \frac{ \alpha }{2} =....}\)
ODPOWIEDZ