W prostokącie, w którym stosunek długości boków \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BC}\) jest równy \(\displaystyle{ 4:3}\), poprowadzono dwusieczne kątów \(\displaystyle{ ADB}\) i \(\displaystyle{ BDC}\). Dwusieczne te przecinają boki \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CB}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ M}\). Oblicz stosunek pola prostokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) do pola trójkąta \(\displaystyle{ DKM}\).
Przyjąłem, że:
\(\displaystyle{ |AB|=4x, |BC|=3x, x>0}\)
Wyznaczyłem pole prostokąta i trójkąta:
\(\displaystyle{ P_{ABCD}=12x^{2} \\
P_{DKM}=12x^{2} \cdot \tg ( 22,5^{\circ})}\)
Wyznaczyłem wartość \(\displaystyle{ \tg ( 22,5^{\circ})}\):
\(\displaystyle{ \tg ( 22,5^{\circ})= \sqrt{2}-1}\)
Stąd szukany stosunek wyszedł
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}+1 }{1} \approx \frac{2,41}{1}}\)
W odpowiedziach mam podane
\(\displaystyle{ \frac{12}{5}=2,4}\)
Zatem blisko, ale nie wiem gdzie popełniłem błąd?
Stosunek pola prostokąta do trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
- Podziękował: 30 razy
Stosunek pola prostokąta do trójkąta
Ostatnio zmieniony 18 gru 2018, o 21:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Stosunek pola prostokąta do trójkąta
Błąd popełniłeś w obliczeniu pola trójkąta \(\displaystyle{ DKM.}\)
W dowolnym prostokącie przekątne nie są dwusiecznymi kątów prostych (tylko w kwadracie).
W obliczeniu tego pola proponuję skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ P_{\Delta DKM} =\frac{1}{2} |DK|\cdot |DM|\cdot \sin(\angle KDM) =\frac{1}{2} |DK|\cdot |DM|\cdot \sin(45^{o}).}\)
W dowolnym prostokącie przekątne nie są dwusiecznymi kątów prostych (tylko w kwadracie).
W obliczeniu tego pola proponuję skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ P_{\Delta DKM} =\frac{1}{2} |DK|\cdot |DM|\cdot \sin(\angle KDM) =\frac{1}{2} |DK|\cdot |DM|\cdot \sin(45^{o}).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
- Podziękował: 30 razy
Stosunek pola prostokąta do trójkąta
To prawda. Bardzo dziękuję za tę uwagę. Głupi błąd z mojej strony.janusz47 pisze:Błąd popełniłeś w obliczeniu pola trójkąta \(\displaystyle{ DKM.}\)
W dowolnym prostokącie przekątne nie są dwusiecznymi kątów prostych (tylko w kwadracie).