Oblicz długość promienia koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lookasiu87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 1 lis 2004, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hehe
Podziękował: 22 razy

Oblicz długość promienia koła

Post autor: lookasiu87 »

Cieciwa AB ma długość 10 cm przez punkt A poprowadzono styczną do koła zas przez punkt B prostą k równoległą do poprowadzonej stycznej. Oblicz długość promienia koła wiedząc, że odcinek będący częścią wspólną koła i prostej k ma długość 12 cm.
vip1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 13 sty 2005, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Oblicz długość promienia koła

Post autor: vip1986 »

Dorysowujesz to co trzeba .

Wtedy zauważysz, że powstanie trójkąt ABC (sam oznaczyłem wierzchołek C) wpisany w okrąg, który ma taki sam promień jak promień koła.
Boki tego trójkąta to 12, 10, 10.
Pole = 6*8.

Korzystasz ze wzoru:
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4P}}\)

Stąd wychodzi R=\(\displaystyle{ \frac{25}{4}}\)
ODPOWIEDZ