Współrzędne punktu S, jednokładność

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ErGrejt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 lis 2018, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Współrzędne punktu S, jednokładność

Post autor: ErGrejt »

Potrzebuje pomocy z tym zadaniem. Najlepiej na dzisiaj.
W jednokładności środku w punkcie \(\displaystyle{ S}\) i skali \(\displaystyle{ k=5}\) obrazem punktu \(\displaystyle{ A=(1,-9)}\) jest punkt \(\displaystyle{ B=(-6,8)}\). Wyznacz współrzędne punktu \(\displaystyle{ S}\).
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, o 18:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Współrzędne punktu S, jednokładność

Post autor: MrCommando »

Jakieś własne próby? Należy skorzystać wprost z definicji jednokładności.
ODPOWIEDZ