oblicz pole kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
oblicz pole kwadratu
W trójkat równoboczny o boku długosci 6 cm wpisano kwadrat.Oblicz pole tego kwadratu.
- Marco Reven
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nikąd
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 2 razy
oblicz pole kwadratu
Nie wiem czy można tak poprostu powiedzieć, że widać na rysunku, że miejsce przecięcia się boku kwadratu z wys. opuszczoną z górnego wierzchołka to połowa dł wysokości trójkąta
[ Dodano: 7 Października 2007, 09:29 ]
Bok kwadratu będzie wysokością trójkąta równobocznego o boku 3 cm
więc bok kwadratu będzie równy
\(\displaystyle{ a=h=\frac{3\sqrt{3}}{2}}\)
Pole kwadratu \(\displaystyle{ P= (\frac{3\sqrt{3}}{2})^{2}=13,5 [cm^{2}]}\)
myślę, ze ten sposób w przeciwieństwie do poprzedniego jest poprawniejszy i "pewniejszy"
[ Dodano: 7 Października 2007, 09:29 ]
Bok kwadratu będzie wysokością trójkąta równobocznego o boku 3 cm
więc bok kwadratu będzie równy
\(\displaystyle{ a=h=\frac{3\sqrt{3}}{2}}\)
Pole kwadratu \(\displaystyle{ P= (\frac{3\sqrt{3}}{2})^{2}=13,5 [cm^{2}]}\)
myślę, ze ten sposób w przeciwieństwie do poprzedniego jest poprawniejszy i "pewniejszy"