Dane są trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) i prosta \(\displaystyle{ k}\) styczna w punkcie \(\displaystyle{ A}\) do okręgu opisanego na tym trójkącie. Prosta \(\displaystyle{ BC}\) przecina prostą \(\displaystyle{ k}\) w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Długości odcinków \(\displaystyle{ AC}\), \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ PB}\) zostały podane w na rysunku. Oblicz długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\).
Link do rysunku
Długość odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Długość odcinka
Stosując twierdzenie o siecznej okręgu przechodzącej przez punkt mam
\(\displaystyle{ \left| AP\right|^2=17 \cdot (17+9) \Rightarrow \left| AP\right|= \sqrt{442}}\)
Z tw. kosinusów:
\(\displaystyle{ \left| AB\right|^2=(\sqrt{442})^2+17^2-2 \cdot 17 \cdot \sqrt{442} \cdot \cos P=\\
=(\sqrt{442})^2+17^2-2 \cdot 17 \cdot \sqrt{442} \cdot \frac{(\sqrt{442})^2+(17+9)^2-12^2}{2 \cdot \sqrt{442} \cdot (17+9)}}\)
\(\displaystyle{ \left| AP\right|^2=17 \cdot (17+9) \Rightarrow \left| AP\right|= \sqrt{442}}\)
Z tw. kosinusów:
\(\displaystyle{ \left| AB\right|^2=(\sqrt{442})^2+17^2-2 \cdot 17 \cdot \sqrt{442} \cdot \cos P=\\
=(\sqrt{442})^2+17^2-2 \cdot 17 \cdot \sqrt{442} \cdot \frac{(\sqrt{442})^2+(17+9)^2-12^2}{2 \cdot \sqrt{442} \cdot (17+9)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Re: Długość odcinka
A skąd mamy to ?
\(\displaystyle{ \cos P=\frac{(\sqrt{442})^2+(17+9)^2-12^2}{2 \cdot \sqrt{442} \cdot (17+9)}}\)
\(\displaystyle{ \cos P=\frac{(\sqrt{442})^2+(17+9)^2-12^2}{2 \cdot \sqrt{442} \cdot (17+9)}}\)
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy