Punkty \(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ F}\) leżą odpowiednio na bokach \(\displaystyle{ DA}\) i \(\displaystyle{ AB}\) kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\), przy czym \(\displaystyle{ AE=BF}\). Proste \(\displaystyle{ CE,CF}\) przecinają przekątną \(\displaystyle{ BD}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ P,Q}\). Dowieść, że z odcinków o długościach \(\displaystyle{ DP,PQ,QB}\) można zbudować trójkąt i miara jednego z kątów tego trójkąta wynosi \(\displaystyle{ 60}\) stopni.
Jakieś wskazówki?
Punkty E i F
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Punkty E i F
Teza wygląda mi ewidentnie na nieprawdziwą. Jeśli punkty \(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ F}\) są bardzo blisko \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ B}\), to długości \(\displaystyle{ DP}\) i \(\displaystyle{ QB}\) są bliskie zeru.
Oznaczając \(\displaystyle{ a=AB}\) oraz \(\displaystyle{ x=AE}\), wyszło mi, że trójkąt można zbudować wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ x<\frac{2}{3}a}\), a kąt jest równy \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ E}\) jest środkiem \(\displaystyle{ AD}\).
Oznaczając \(\displaystyle{ a=AB}\) oraz \(\displaystyle{ x=AE}\), wyszło mi, że trójkąt można zbudować wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ x<\frac{2}{3}a}\), a kąt jest równy \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ E}\) jest środkiem \(\displaystyle{ AD}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Punkty E i F
Ale punkty \(\displaystyle{ E,F}\) nie mogą być jednocześnie bardzo blisko \(\displaystyle{ D,B}\) bo to odcinki \(\displaystyle{ AE=BF}\) mają być równe, czyli jak \(\displaystyle{ E}\) jest bliskie \(\displaystyle{ D}\) to \(\displaystyle{ F}\) będzie daleko od \(\displaystyle{ B}\).