W sześciokącie foremnym narysowano krótsze przekątne i otrzymano mniejszy sześciokąt. Podaj skalę podobieństwa większego wielokąta do mniejszego.
Jak zacząć to zadanie? Rysunek:
Skala podobieństwa wielokątów w sześciokącie foremnym
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Skala podobieństwa wielokątów w sześciokącie foremnym
Niech \(\displaystyle{ a}\) oznacza długość boku tego sześciokąta. Jaka jest długość jego krótszej przekątnej (to łatwe)? Następnie zobacz, że długość boku tego mniejszego sześciokąta stanowi jedną trzecią długości tej przekątnej
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Skala podobieństwa wielokątów w sześciokącie foremnym
Dowód tego co zobaczył (xD) user wyżej, gdybyś nie widział, właściwie opiera się na dwóch sprawach:
1. Ile wynosi kąt przy każdym wierzchołku? (jeśli nie pamiętasz, suma wszystkich kątów wielokąta to \(\displaystyle{ 180^\circ+(n-3)\cdot 180^\circ}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) to liczba boków)
2. Fakt że \(\displaystyle{ \Delta ABC}\)(i inne przystające do \(\displaystyle{ ABC}\)) jest równoramienny, co w połączeniu z 1. pociąga za sobą równoramienność wszystkich mniejszych trójkątów wewnątrz \(\displaystyle{ ABC}\)
1. Ile wynosi kąt przy każdym wierzchołku? (jeśli nie pamiętasz, suma wszystkich kątów wielokąta to \(\displaystyle{ 180^\circ+(n-3)\cdot 180^\circ}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) to liczba boków)
2. Fakt że \(\displaystyle{ \Delta ABC}\)(i inne przystające do \(\displaystyle{ ABC}\)) jest równoramienny, co w połączeniu z 1. pociąga za sobą równoramienność wszystkich mniejszych trójkątów wewnątrz \(\displaystyle{ ABC}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2018, o 18:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
Re: Skala podobieństwa wielokątów w sześciokącie foremnym
Czyli długość krótszej przekątnej to \(\displaystyle{ 2a=3x}\)
\(\displaystyle{ \Delta ABC}\) jest podobny do \(\displaystyle{ \Delta BCG}\) na mocy "kkk"
\(\displaystyle{ \frac{2a}{a} = \frac{a}{x}}\)
\(\displaystyle{ 2ax= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} a}\)
Czyli bok mniejszego sześciokąta ma długość równą \(\displaystyle{ \frac{3}{2} a}\)
Więc \(\displaystyle{ \frac{a}{ \frac{3}{2}a } =k}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{2}{3} a}\)
A odpowiedź to \(\displaystyle{ k= \sqrt{3}}\)
Gdzie popełniłem błąd?
Rysunek:
\(\displaystyle{ \Delta ABC}\) jest podobny do \(\displaystyle{ \Delta BCG}\) na mocy "kkk"
\(\displaystyle{ \frac{2a}{a} = \frac{a}{x}}\)
\(\displaystyle{ 2ax= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} a}\)
Czyli bok mniejszego sześciokąta ma długość równą \(\displaystyle{ \frac{3}{2} a}\)
Więc \(\displaystyle{ \frac{a}{ \frac{3}{2}a } =k}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{2}{3} a}\)
A odpowiedź to \(\displaystyle{ k= \sqrt{3}}\)
Gdzie popełniłem błąd?
Rysunek:
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Skala podobieństwa wielokątów w sześciokącie foremnym
Nie wyszło Ci, ponieważ długość krótszej przekątnej sześciokąta foremnego o boku \(\displaystyle{ a}\) nie jest równa \(\displaystyle{ 2a}\), tylko \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)