skracanie wektora

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Lolcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 lut 2010, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódz

skracanie wektora

Post autor: Lolcio »

Cześć,
Mając wektor o punkcie początkowym \(\displaystyle{ (X_1,Y_1)}\) i końcowym \(\displaystyle{ (X_2, Y_2)}\) oraz długości \(\displaystyle{ L}\) muszę znaleźć punkt leżący na tym wektorze, który będzię oddalony o pewną odleglość \(\displaystyle{ D}\) od punktu początkowego. Niestety nie wychodzi mi obliczenie takich założeń i punkt jaki dostaje leży po za wektorem . Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak obliczyć prawidłowo taki punkt?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2018, o 00:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

skracanie wektora

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \left[ p-x_1,q-y_1\right]= \frac{D}{L}\left[ x_2-x_1,y_2-y_1\right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} p=x_1+\frac{D}{L}(x_2-x_1) \\ q=y_1+\frac{D}{L}(y_2-y_1) \end{cases}}\)
Lolcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 lut 2010, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódz

skracanie wektora

Post autor: Lolcio »

Dokładnie o to chodziło! Teraz punkt znajduje się na odcinku..Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ