Łuki okręgów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Euler41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 2 maja 2018, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 4 razy

Łuki okręgów

Post autor: Euler41 »

Cztery punkty leżące na okręgu o promieniu r podzieliły ten okrąg na cztery łuki. Kąty
środkowe oparte na tych łukach ustawiono w pewnej kolejności. Okazało się, że każdy
następny kąt jest trzy razy większy od poprzedniego. Wyznacz długość łuku okręgu, na
którym oparty jest największy z kątów.
Najpierw liczę o ile różnią się wszystkie szukane kąty.

\(\displaystyle{ 180+x + 180-x + 180-3x + 180 - 9x = 360\\
360 -12x = 0\\
12x = 360\\
x = 30}\)


Największy szukany kąt ma \(\displaystyle{ 210^o}\).

Szukany łuk zatem będzie miał:
\(\displaystyle{ \frac{21}{36} 2 \pi r = \frac{7r \pi}{6}}\)

Dobrze rozwiązane?
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Re: Łuki okręgów

Post autor: Rafsaf »

źle,

podpowiedź
Ukryta treść:    
wytłumacz skąd wziąłeś pierwszą linijkę?

\(\displaystyle{ 180+x + 180-x + 180-3x + 180 - 9x = 360\\ 360 -12x = 0\\ 12x = 360\\ x = 30}\)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Łuki okręgów

Post autor: kruszewski »

Zauważmy, że ciąg miar kolejnych kątów \(\displaystyle{ \alpha _1, \ \alpha _2, \ \alpha _3, \ \alpha _4}\) jest szeregiem geometrycznym o ilorazie \(\displaystyle{ q=3}\), wyrazie pierwszym \(\displaystyle{ \alpha _1= 3^0 \cdot \alpha _o}\) i sumie równej \(\displaystyle{ 2 \pi}\), lub \(\displaystyle{ 360^o}\) zależnie od jednostki miary.
Czyli mamy do rozwiązania względem \(\displaystyle{ \alpha}\) równanie:
\(\displaystyle{ \sum_{1}^{4} 3^{n-1} \alpha = 2 \pi}\)
ODPOWIEDZ