Łuk \(\displaystyle{ AB}\) jest częścią okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ S.}\) Na którym rysunku długość tego łuku jest równa \(\displaystyle{ 2 \pi r}\) ?
Proszę o obliczenie lub uzasadnienie.
Łuk AB jest częścią okręgu o środku w punkcie S ...
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 15:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubicz
- Podziękował: 1 raz
Łuk AB jest częścią okręgu o środku w punkcie S ...
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2018, o 00:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 13 wrz 2018, o 20:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Pomógł: 2 razy
Łuk AB jest częścią okręgu o środku w punkcie S ...
Sądzę, że chodziło o \(\displaystyle{ 2\pi}\). Żeby dostać \(\displaystyle{ 2\pi r}\) to musielibyśmy mieć cały okrąg, lub jakiś ustalony zadany \(\displaystyle{ r}\).
Jeżeli przyjąć pomyłkę z Twojej strony to to zadanie nadal nie jest trudne. Wystarczy znać wzór na długość łuku opartego na zadanym kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) :
\(\displaystyle{ l=2\pi r \cdot \frac{\alpha} {360}}\).
Zastanów się i wykorzystaj swoją wiedzę o podstawowych figurach geometrycznych aby dla każdego obrazka wyznaczyć odpowiedni kąt oraz promień okręgu. Potem wystarczy skorzystać z przytoczonego wzoru. Napisz tu to damy znać czy myślisz dobrze.
Jeżeli przyjąć pomyłkę z Twojej strony to to zadanie nadal nie jest trudne. Wystarczy znać wzór na długość łuku opartego na zadanym kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) :
\(\displaystyle{ l=2\pi r \cdot \frac{\alpha} {360}}\).
Zastanów się i wykorzystaj swoją wiedzę o podstawowych figurach geometrycznych aby dla każdego obrazka wyznaczyć odpowiedni kąt oraz promień okręgu. Potem wystarczy skorzystać z przytoczonego wzoru. Napisz tu to damy znać czy myślisz dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Łuk AB jest częścią okręgu o środku w punkcie S ...
A co to jest \(\displaystyle{ r}\), bo przecież nie jest to promień żadnego z tych łuków. Gdyby tak było, to któryś s tych łuków musiałby być pełnym okręgiem.