Skad sie bierze ten warunek?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Fraktus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 maja 2018, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tatat

Skad sie bierze ten warunek?

Post autor: Fraktus »

Robilem sobie ostatnia mature i byl tam trapez rownoramienny opisany na okregu. Zeby zrobic to zadanie trzeba bylo wiedziec ze dlugosc dluzszej podstawy jest wieksza od \(\displaystyle{ 2r}\) (czyli \(\displaystyle{ h}\) trapezu). Nigdy nie spotkalem sie z tym warunkiem, ktos jest w stanie przyblizyc skad sie bierze?
Ostatnio zmieniony 15 sie 2018, o 22:43 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: W lateXu zapisujemy także pojedyncze symbole.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Skad sie bierze ten warunek?

Post autor: Janusz Tracz »

Rysunek dużo pomaga.
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[scale=1.5]
\fill (0,0) circle(1pt);
\draw (0,0) circle (1);
\draw (0.5,1)--(2,-1)--(-2,-1)--(-0.5,1)--cycle;
\draw[dashed] (-1,0)--(0,0) node[above, sloped, pos=0.5] {r};
\draw[dashed] (0,0)--(1,0) node[above, sloped, pos=0.5] {r};
\draw[loosely dotted] (-1,0)--(-1,-1) node[above, sloped, pos=0.5] {};
\draw[loosely dotted] (1,0)--(1,-1) node[above, sloped, pos=0.5] {};
\end{tikzpicture}}\)
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Skad sie bierze ten warunek?

Post autor: Milczek »

Większa lub równa - kwadrat również jest takowym trapezem, a \(\displaystyle{ 2r =}\) dlugość dowolnej podstawy.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2018, o 12:42 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Skad sie bierze ten warunek?

Post autor: piasek101 »

User pisze o ,,dłuższej " podstawie - więc bez równa.
ODPOWIEDZ