Podział prostokąta
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Podział prostokąta
Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) istnieje prostokąt, który można podzielić na \(\displaystyle{ n}\) różnych kwadratów ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Podział prostokąta
Na pewno istnieją takie prostokąty dla \(\displaystyle{ n \ge 9}\) gdyż powstaną przez dostawianie kwadratów do boków prostokąta (złożonego z 9 kwadratów) z grafiki:
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[scale=0.35]
\fill [cyan] (0,0) rectangle (9,9);
\fill [magenta] (9,0) rectangle (19,10);
\fill [yellow] (19,0) rectangle (33,14);
\fill [orange] (0,9) rectangle (8,17);
\fill [blue] (0,17) rectangle (15,32);
\fill [gray] (8,9) rectangle (9,10);
\fill [green] (8,10) rectangle (15,17);
\fill [white] (15,10) rectangle (19,14);
\fill [red] (15,14) rectangle (33,32);
\draw[step=1,black] (0,0) grid (33,32);
\end{tikzpicture}}\)
Intuicja sugeruje mi że nie ma układów o mniejszej ilości kwadratów, ale mogę się mylić.
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[scale=0.35]
\fill [cyan] (0,0) rectangle (9,9);
\fill [magenta] (9,0) rectangle (19,10);
\fill [yellow] (19,0) rectangle (33,14);
\fill [orange] (0,9) rectangle (8,17);
\fill [blue] (0,17) rectangle (15,32);
\fill [gray] (8,9) rectangle (9,10);
\fill [green] (8,10) rectangle (15,17);
\fill [white] (15,10) rectangle (19,14);
\fill [red] (15,14) rectangle (33,32);
\draw[step=1,black] (0,0) grid (33,32);
\end{tikzpicture}}\)
Intuicja sugeruje mi że nie ma układów o mniejszej ilości kwadratów, ale mogę się mylić.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Podział prostokąta
Nie powiedziano, że mają być parami różne, więc zacząć można od sześciu (w kwadracie 3x3 zmieniany cztery kostki kwadratem 2x2).
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Podział prostokąta
Zadanie mieści się w problemie upakowania. Ciekawie o tym pisze jeden z autorów w Dwunastu esejach pod red. Arhura Steerna
-- 9 lip 2018, o 07:44 --
O ile łatwo jest pokazać kwadraty, każdy inny, których suma pól jest równa polu prostokąta a ilość ich dowolna, o tyle pokazać takie, którymi można pokryć jego pole bez zakładek i luzów, jest już trudno. "Przypuszczam z pewnością", że zależy to od wyboru długości boku największego kwadratu.
Ukryta treść:
O ile łatwo jest pokazać kwadraty, każdy inny, których suma pól jest równa polu prostokąta a ilość ich dowolna, o tyle pokazać takie, którymi można pokryć jego pole bez zakładek i luzów, jest już trudno. "Przypuszczam z pewnością", że zależy to od wyboru długości boku największego kwadratu.