Trapez i jego przekątne
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Trapez i jego przekątne
Punkt \(\displaystyle{ S}\) jest punktem przecięcia przekątnych trapezu \(\displaystyle{ ABCD}\):
a) Uzasadnij, że trójkąty \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ CSD}\) są podobne, a trójkąty \(\displaystyle{ ASD}\) i \(\displaystyle{ BSC}\)mają równe pola.
b) Pole trójkąta \(\displaystyle{ ASB}\) jest równe 9 , a pole trójkąta \(\displaystyle{ CSD}\) jest równe 4. Oblicz pole trapezu.
c) Długości podstaw trapezu wynoszą 5 i 3 , a jego pole jest równe 32. Oblicz pole trójkąta \(\displaystyle{ ASD}\).
a) Uzasadnij, że trójkąty \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ CSD}\) są podobne, a trójkąty \(\displaystyle{ ASD}\) i \(\displaystyle{ BSC}\)mają równe pola.
b) Pole trójkąta \(\displaystyle{ ASB}\) jest równe 9 , a pole trójkąta \(\displaystyle{ CSD}\) jest równe 4. Oblicz pole trapezu.
c) Długości podstaw trapezu wynoszą 5 i 3 , a jego pole jest równe 32. Oblicz pole trójkąta \(\displaystyle{ ASD}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 23 lut 2011, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Trapez i jego przekątne
Rozumiem że a) b) c) są odrębnymi zadaniami ale tak żeby spełniały właściwości w nim opisane a nie wartości ? Bo w b) mamy Oblicz pole trapezu a w c) ...a jego pole jest równe 32
Czyli pozostają właściwości trapezu a wartości sa nie istotne w każdym z zadań ???
To teraz tak:
trójkąty \(\displaystyle{ \triangle ABS}\) i \(\displaystyle{ \triangle DSC}\) sa podobne, bo mają ten sam kąt wierzchołkowy \(\displaystyle{ \sphericalangle BSA}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle CSD}\), oraz takich samych resztę kątów wynikających z naprzemianległości wewnętrznej. Aby trójkąt \(\displaystyle{ \triangle ABC}\) mógł być podobny do trójkąta \(\displaystyle{ \triangle CSD}\) to musiałby tez byc podobny do trójkąta \(\displaystyle{ \triangle ABS}\) a ponieważ te dwa trójkąty maja wspólny kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle BAC}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle BAS}\) to kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) w trójkącie \(\displaystyle{ \triangle ABC}\) musi sie równać kątom\(\displaystyle{ \sphericalangle ASB}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle CSD}\), co jest niemożliwe bo wówczas punkt \(\displaystyle{ C}\) musiałby leżeć na przekątnej \(\displaystyle{ DB}\), gdyż katy \(\displaystyle{ \sphericalangle DBA}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle CBA}\) musiałby być równe,,, chyba się gdzieś rąbnąłem ?...Albo kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) nie jest taki sam jak \(\displaystyle{ \sphericalangle ASB}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle CSD}\) i jedyną możliwością z takich samych kątów z podobieństwa trójkątów, pozostaje kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle CBA}\). Czyli kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle CBA}\) musi być taki sam jak kąty wierzchołkowe trójkątów \(\displaystyle{ \triangle ABS}\) i \(\displaystyle{ \triangle SCD}\) a z tego wynika że kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) jest równy katowi \(\displaystyle{ \sphericalangle SDC}\) a ponieważ jest to kąt ostry to by wyglądało na to że to jest bardziej przechylony trapez być może równoległobok, albo odcinek \(\displaystyle{ AB}\) jest ta krótsza podstawą ...ufff nie mam na czasu....
Czyli pozostają właściwości trapezu a wartości sa nie istotne w każdym z zadań ???
To teraz tak:
trójkąty \(\displaystyle{ \triangle ABS}\) i \(\displaystyle{ \triangle DSC}\) sa podobne, bo mają ten sam kąt wierzchołkowy \(\displaystyle{ \sphericalangle BSA}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle CSD}\), oraz takich samych resztę kątów wynikających z naprzemianległości wewnętrznej. Aby trójkąt \(\displaystyle{ \triangle ABC}\) mógł być podobny do trójkąta \(\displaystyle{ \triangle CSD}\) to musiałby tez byc podobny do trójkąta \(\displaystyle{ \triangle ABS}\) a ponieważ te dwa trójkąty maja wspólny kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle BAC}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle BAS}\) to kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) w trójkącie \(\displaystyle{ \triangle ABC}\) musi sie równać kątom\(\displaystyle{ \sphericalangle ASB}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle CSD}\), co jest niemożliwe bo wówczas punkt \(\displaystyle{ C}\) musiałby leżeć na przekątnej \(\displaystyle{ DB}\), gdyż katy \(\displaystyle{ \sphericalangle DBA}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle CBA}\) musiałby być równe,,, chyba się gdzieś rąbnąłem ?...Albo kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) nie jest taki sam jak \(\displaystyle{ \sphericalangle ASB}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle CSD}\) i jedyną możliwością z takich samych kątów z podobieństwa trójkątów, pozostaje kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle CBA}\). Czyli kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle CBA}\) musi być taki sam jak kąty wierzchołkowe trójkątów \(\displaystyle{ \triangle ABS}\) i \(\displaystyle{ \triangle SCD}\) a z tego wynika że kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) jest równy katowi \(\displaystyle{ \sphericalangle SDC}\) a ponieważ jest to kąt ostry to by wyglądało na to że to jest bardziej przechylony trapez być może równoległobok, albo odcinek \(\displaystyle{ AB}\) jest ta krótsza podstawą ...ufff nie mam na czasu....
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Trapez i jego przekątne
Weźmy trapez będący prostokątam. Tu trójkąty, o których mówisz nie są podobne.matematykipatyk pisze:Punkt \(\displaystyle{ S}\) jest punktem przecięcia przekątnych trapezu \(\displaystyle{ ABCD}\):
a) Uzasadnij, że trójkąty \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ CSD}\) są podobne, a trójkąty \(\displaystyle{ ASD}\) i \(\displaystyle{ BSC}\)mają równe pola.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 23 lut 2011, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Trapez i jego przekątne
Taka konstrukcja może i jest możliwa, tak czuję, chociaż jeśli odcinek \(\displaystyle{ AB}\) jest tą krótsza podstawą to pole trójkąta \(\displaystyle{ \triangle ABS}\) powinno być mniejsze od \(\displaystyle{ \triangle DSC}\) . Natomiast udowodnienie równości pól \(\displaystyle{ \triangle ASD}\) i \(\displaystyle{ \triangle BCS}\) jest niezwykle proste i intuicyjne i pochodzi od własności trapezu:
Każda przekątna trapezu tworzy \(\displaystyle{ \triangle}\) trójkąt oparty na tej samej podstawie z odpowiadającym mu naprzeciwległym ramieniem, pola tych trójkątów są równe, gdyż opierają się na tej samej podstawie i posiadają tą samą wysokość i tu:
\(\displaystyle{ \triangle ABD = \triangle ABC}\)
Trójkąty \(\displaystyle{ \triangle ASD}\) i \(\displaystyle{ \triangle BCS}\) powstają poprzez odjęcie wspólnej części \(\displaystyle{ \triangle ABS}\) od trójkątów \(\displaystyle{ \triangle ABD}\) oraz \(\displaystyle{ \triangle ABC}\), tak więc muszą być równe i tak jest w każdym przypadku.
Każda przekątna trapezu tworzy \(\displaystyle{ \triangle}\) trójkąt oparty na tej samej podstawie z odpowiadającym mu naprzeciwległym ramieniem, pola tych trójkątów są równe, gdyż opierają się na tej samej podstawie i posiadają tą samą wysokość i tu:
\(\displaystyle{ \triangle ABD = \triangle ABC}\)
Trójkąty \(\displaystyle{ \triangle ASD}\) i \(\displaystyle{ \triangle BCS}\) powstają poprzez odjęcie wspólnej części \(\displaystyle{ \triangle ABS}\) od trójkątów \(\displaystyle{ \triangle ABD}\) oraz \(\displaystyle{ \triangle ABC}\), tak więc muszą być równe i tak jest w każdym przypadku.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Trapez i jego przekątne
Poprzednio pokazałem, że istnieją trapezy, w których te trójkąty nie są podobne. Zapewne jednak są takie trapezy, w których te trójkąty są podobne. Spróbujmy więc powiedzieć, dla jakich trapezów zadanie a) ma rozwiązanie, tzn. dla jakich trapezów zachodzi to podobieństwo trójkątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Re: Trapez i jego przekątne
Czyli reasumując rozwiązanie do pkt a) . Trójkąty \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ ABD}\) mają równe pola bo mają tą samą podstawę i wysokość więc po odjęciu od każdego z nich pola trójkąta \(\displaystyle{ ABS}\) można stwierdzić (z cała mocą, siłą i stanowczością) że ich pola są równe. Prosiłbym jeszcze o pomoc w rozwiązaniu podpunków b i c.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Trapez i jego przekątne
Nie odniosłeś się do tego.piasek101 pisze:Wg mnie zadanie zostało skrócone (zabrakło informacji o równoległości) + literówka w nazwach trójkątów (podobnych).
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Trapez i jego przekątne
Ani do tego:
Dilectus pisze:Weźmy trapez będący prostokątam. Tu trójkąty, o których mówisz nie są podobne.matematykipatyk pisze:Punkt \(\displaystyle{ S}\) jest punktem przecięcia przekątnych trapezu \(\displaystyle{ ABCD}\):
a) Uzasadnij, że trójkąty \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ CSD}\) są podobne, a trójkąty \(\displaystyle{ ASD}\) i \(\displaystyle{ BSC}\)mają równe pola.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Re: Trapez i jego przekątne
Powinno być \(\displaystyle{ ASB}\) zamiast \(\displaystyle{ ABC}\). Nie rozumiem o jakiej równoległości mówisz. Podstawy muszą być równoległe bo to trapez.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Trapez i jego przekątne
Ale w zadaniu powinno być podane, które to podstawy.matematykipatyk pisze:Powinno być \(\displaystyle{ ASB}\) zamiast \(\displaystyle{ ABC}\). Nie rozumiem o jakiej równoległości mówisz. Podstawy muszą być równoległe bo to trapez.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Trapez i jego przekątne
Wiem.
b)c) Trójkąty górny i dolny (klasyczny rysunek - i taki raczej masz) są podobne.
b) skala dużego do małego to \(\displaystyle{ 1,5}\)
c) małego do dużego to \(\displaystyle{ 0,6}\).
b)c) Trójkąty górny i dolny (klasyczny rysunek - i taki raczej masz) są podobne.
b) skala dużego do małego to \(\displaystyle{ 1,5}\)
c) małego do dużego to \(\displaystyle{ 0,6}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Trapez i jego przekątne
b) zatem podstawy trapezu to \(\displaystyle{ |AB|=3x}\) oraz \(\displaystyle{ |CD|=2x}\); wysokość trójkąta \(\displaystyle{ ABS}\) to \(\displaystyle{ 3y}\), a trójkąta \(\displaystyle{ CDS}\) to \(\displaystyle{ 2y}\).
c) wysokość trójkąta \(\displaystyle{ ABS}\) to \(\displaystyle{ 5z}\), a trójkąta \(\displaystyle{ CDS}\) to \(\displaystyle{ 3z}\).
c) wysokość trójkąta \(\displaystyle{ ABS}\) to \(\displaystyle{ 5z}\), a trójkąta \(\displaystyle{ CDS}\) to \(\displaystyle{ 3z}\).
Ostatnio zmieniony 4 lip 2018, o 23:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.