Rówoległość odcinków w trójkącie równobocznym.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Rówoległość odcinków w trójkącie równobocznym.

Post autor: matematykipatyk »

Na rysunku w linku \(\displaystyle{ DE \left| \right| BC}\) oraz \(\displaystyle{ AB\left| \right| EF}\). Pola trójkąta \(\displaystyle{ ADE}\) jest cztery razy większe od pola trójkąta \(\displaystyle{ EFC}\). Oblicz :
a) długość odcinka \(\displaystyle{ DB}\), jeżeli \(\displaystyle{ \left| AB \right| = 4}\)
b) stosunek pola czworokąta \(\displaystyle{ DBFE}\) do pola trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\).

Kod: Zaznacz cały

https://megawrzuta.pl/download/fda8890771d560b27c4221b43863a967.html
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Rówoległość odcinków w trójkącie równobocznym.

Post autor: piasek101 »

Jeśli pole jest cztery razy większe to boki są dwa razy dłuższe - z tego trzeba robić.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Re: Rówoległość odcinków w trójkącie równobocznym.

Post autor: matematykipatyk »

Dzięki.
ODPOWIEDZ