podobieństwo- prostokąt
podobieństwo- prostokąt
Prostokąt o wymiarach 2 cm i 5 cm rozcięto na dwa różne prostokąty podobne.Oblicz wymiary mniejszego z tych prostokątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
podobieństwo- prostokąt
By spełnione były warunki zadania prostokąt powinien być rozcięty równolegle do boku krótszego. Wówczas:
\(\displaystyle{ \frac{2}{x}=\frac{5-x}{2}}\)
gdzie x - długość krótszego boku w mniejszym z prostoątów, którego drugim bokiem jest 2.
\(\displaystyle{ \frac{2}{x}=\frac{5-x}{2}}\)
gdzie x - długość krótszego boku w mniejszym z prostoątów, którego drugim bokiem jest 2.