Własność przekątnej kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 maja 2018, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachód Polski
Własność przekątnej kwadratu
Proszę wykazać, że przekątna kwadratu to zawsze \(\displaystyle{ d\sqrt{2}}\) nie odwołując się przy tym do Twierdzenia Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Własność przekątnej kwadratu
\(\displaystyle{ d}\) - bok kwadratu
\(\displaystyle{ x}\) - przekątna.
Z trójkąta prostokatnego mamy: \(\displaystyle{ \frac{d}{x} =\ \sin 45^\circ= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) , zatem:
\(\displaystyle{ x= \frac{2d}{ \sqrt{2} } \Leftrightarrow x=d \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x}\) - przekątna.
Z trójkąta prostokatnego mamy: \(\displaystyle{ \frac{d}{x} =\ \sin 45^\circ= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) , zatem:
\(\displaystyle{ x= \frac{2d}{ \sqrt{2} } \Leftrightarrow x=d \sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2018, o 12:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Własność przekątnej kwadratu
A skąd wynika to, że w kole trygonometrycznym dla kąta \(\displaystyle{ 45^o}\) , \(\displaystyle{ \frac{y}{R} = \sin 45^o = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Własność przekątnej kwadratu
Inaczej:
Na przekątnej \(\displaystyle{ d}\) kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\) budujemy drugi kwadrat ( o boku \(\displaystyle{ d}\)). Rozcinając go wzdłuż jego przekątnych dostaje się cztery trójkąty prostokątne równoramienne z których można ułożyć dwa kwadraty o boku a. Stąd:
\(\displaystyle{ d^2=2a^2 \\
d=a \sqrt{2}}\)
Na przekątnej \(\displaystyle{ d}\) kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\) budujemy drugi kwadrat ( o boku \(\displaystyle{ d}\)). Rozcinając go wzdłuż jego przekątnych dostaje się cztery trójkąty prostokątne równoramienne z których można ułożyć dwa kwadraty o boku a. Stąd:
\(\displaystyle{ d^2=2a^2 \\
d=a \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Własność przekątnej kwadratu
Lepiej, bo nie nic nie rozcinamy i ukladamy. Patrzymy, jak kiedyś zalecał Bhaskara.
Zauważamy, że kwadrat \(\displaystyle{ ABCD}\) o boku \(\displaystyle{ |AB| = |FH|}\) przekątnej kwadratu \(\displaystyle{ FGHJ}\) ma pole dwukrotnie większe niż pole twego kwadratu .
Zatem kwadrat przekątnej \(\displaystyle{ p=|FH|}\) równy jest podwjonemu kwadratowi boku \(\displaystyle{ a=|FG|}\) kwadratu \(\displaystyle{ FGHJ}\) co napiszemy :
\(\displaystyle{ p^2 = 2a^2 \rightarrow p=a \sqrt{2}}\)
Zauważamy, że kwadrat \(\displaystyle{ ABCD}\) o boku \(\displaystyle{ |AB| = |FH|}\) przekątnej kwadratu \(\displaystyle{ FGHJ}\) ma pole dwukrotnie większe niż pole twego kwadratu .
Zatem kwadrat przekątnej \(\displaystyle{ p=|FH|}\) równy jest podwjonemu kwadratowi boku \(\displaystyle{ a=|FG|}\) kwadratu \(\displaystyle{ FGHJ}\) co napiszemy :
\(\displaystyle{ p^2 = 2a^2 \rightarrow p=a \sqrt{2}}\)