Dzień dobry!
Jak poprawnie i bez stresu obliczyć ile okręgów zmieści się na okręgu?
Duży okrąg ma 46cm - małe mają 11cm. Duży okrąg powinien przecinać małe okręgi mniej-więcej w połowie (każdy z nich).
Jest na to jakiś precyzyjny wzór?
Chodzi o coś takiego:
Pozdrawiam!
Okręgi na okręgu
- Dickens
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 13 maja 2018, o 14:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
Okręgi na okręgu
Prosty sposób dający odpowiedź w pewnym przybliżeniu.
Zakładając, że środki małych okręgów znajdują się na dużym okręgu wystarczy policzyć obwód większego i podzielić przez średnice małego.
\(\displaystyle{ O_1 = 2\cdot \pi \cdot 46 \approx 289}\)
\(\displaystyle{ d_2 = 22}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{O_1}{d_2} \approx 13}\)
Oczywiście dla podanych wymiarów ta metoda generuje bardzo duży błąd, ale wraz ze wzrostem wielkości dużego okręgu (mniejszy promień krzywizny) i spadkiem wielkości małych okręgów dokładność rośnie.
Zakładając, że środki małych okręgów znajdują się na dużym okręgu wystarczy policzyć obwód większego i podzielić przez średnice małego.
\(\displaystyle{ O_1 = 2\cdot \pi \cdot 46 \approx 289}\)
\(\displaystyle{ d_2 = 22}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{O_1}{d_2} \approx 13}\)
Oczywiście dla podanych wymiarów ta metoda generuje bardzo duży błąd, ale wraz ze wzrostem wielkości dużego okręgu (mniejszy promień krzywizny) i spadkiem wielkości małych okręgów dokładność rośnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 20 razy
Okręgi na okręgu
Jeśli chodzi o dokładniejszy wynik:
Niech \(\displaystyle{ R}\) będzie promieniem większego okręgu, a \(\displaystyle{ r}\) promieniami małych.
Narysujmy promienie większego okręgu wychodzące ze środka, tak, że ich końcami są punkty styczności małego okręgu z większym. Niech kąt pomiędzy tymi promieniami wynosi \(\displaystyle{ \alpha}\). Odległość między punktami styczności okręgów jest średnicą małego okręgu, więc jest równa \(\displaystyle{ \red 2r}\). Z twierdzenia cosinusów: \(\displaystyle{ (2r)^{2} = R^{2} + R^{2} - 2R^{2} \cdot \cos \alpha = 2R^{2} (1 - \cos \alpha)}\). Stąd \(\displaystyle{ \frac {4r^{2}}{2R^{2}} = 1- \cos \alpha}\), czyli \(\displaystyle{ \cos \alpha =1 - \frac {2r^{2}}{R^{2}}}\). Mniejszych okręgów zmieści się \(\displaystyle{ \frac {2 \pi}{\alpha}}\) (i oczywiście należy później zaokrąglić w dół do jedności, bo liczba kół musi być całkowita).
W naszym przypadku, \(\displaystyle{ \cos \alpha = 1 - \frac {242}{2116} \approx 0,88563327}\), a stąd patrząc na tablice trygonometryczne (lub bardziej zaawansowane narzędzia) możemy wywnioskować, że \(\displaystyle{ \alpha \approx 0,48294}\) (w radianach). Stąd liczba kół wynosi \(\displaystyle{ \frac {2 \pi}{\alpha} \approx \frac {6,2831853}{0,48294} \approx 13,0102814 \approx 13}\).
EDIT: Jednak pan Kruszewski ma rację, tekst podkreślony na czerwono jest nieprawdziwy. Można to wziąć jedynie za przybliżenie (co widać na rysunku p. Kruszewskiego).
Niech \(\displaystyle{ R}\) będzie promieniem większego okręgu, a \(\displaystyle{ r}\) promieniami małych.
Narysujmy promienie większego okręgu wychodzące ze środka, tak, że ich końcami są punkty styczności małego okręgu z większym. Niech kąt pomiędzy tymi promieniami wynosi \(\displaystyle{ \alpha}\). Odległość między punktami styczności okręgów jest średnicą małego okręgu, więc jest równa \(\displaystyle{ \red 2r}\). Z twierdzenia cosinusów: \(\displaystyle{ (2r)^{2} = R^{2} + R^{2} - 2R^{2} \cdot \cos \alpha = 2R^{2} (1 - \cos \alpha)}\). Stąd \(\displaystyle{ \frac {4r^{2}}{2R^{2}} = 1- \cos \alpha}\), czyli \(\displaystyle{ \cos \alpha =1 - \frac {2r^{2}}{R^{2}}}\). Mniejszych okręgów zmieści się \(\displaystyle{ \frac {2 \pi}{\alpha}}\) (i oczywiście należy później zaokrąglić w dół do jedności, bo liczba kół musi być całkowita).
W naszym przypadku, \(\displaystyle{ \cos \alpha = 1 - \frac {242}{2116} \approx 0,88563327}\), a stąd patrząc na tablice trygonometryczne (lub bardziej zaawansowane narzędzia) możemy wywnioskować, że \(\displaystyle{ \alpha \approx 0,48294}\) (w radianach). Stąd liczba kół wynosi \(\displaystyle{ \frac {2 \pi}{\alpha} \approx \frac {6,2831853}{0,48294} \approx 13,0102814 \approx 13}\).
EDIT: Jednak pan Kruszewski ma rację, tekst podkreślony na czerwono jest nieprawdziwy. Można to wziąć jedynie za przybliżenie (co widać na rysunku p. Kruszewskiego).
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, o 23:11 przez PokEmil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Okręgi na okręgu
Zauważamy, że:
\(\displaystyle{ \alpha = \arcsin \frac{r}{R}}\)
zatem ilość \(\displaystyle{ k}\) okręgów o promieniu \(\displaystyle{ r}\) stycznych do siebie i rozmieszczonych na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ R}\) jest nie większa niż:
\(\displaystyle{ k \le \frac{360^o}{2 \alpha }}\), a \(\displaystyle{ k \in \mathbb{N_+}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \arcsin \frac{r}{R}}\)
zatem ilość \(\displaystyle{ k}\) okręgów o promieniu \(\displaystyle{ r}\) stycznych do siebie i rozmieszczonych na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ R}\) jest nie większa niż:
\(\displaystyle{ k \le \frac{360^o}{2 \alpha }}\), a \(\displaystyle{ k \in \mathbb{N_+}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 14 maja 2018, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 3 razy
Okręgi na okręgu
Szanowni!
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Jestem jednak matematycznym laikiem - bardzo proszę o wytłumaczenie, krok po kroku, jak to ugryźć.
A teraz powiem, jaki problem mnie trapi. Chcę zrobić palenisko grilla.
Mam ruszt (oczywiście okrągły) i tenże ruszt chcę oprzeć na palisadzie o średnicy \(\displaystyle{ 11\:cm}\).
Ile palików potrzebuję?
Jutro podam dokładną średnicę rusztu - \(\displaystyle{ 46}\) wyssałem z palca, chociaż rozumiem, że matematyka jako królowa nauk może podstawić we wzorze dowolną wartość.
Obiecuję także, że prześlę zdjęcia gotowego paleniska, wykonanego zgodnie z podanymi obliczeniami.
Pozdrawiam!
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Jestem jednak matematycznym laikiem - bardzo proszę o wytłumaczenie, krok po kroku, jak to ugryźć.
A teraz powiem, jaki problem mnie trapi. Chcę zrobić palenisko grilla.
Mam ruszt (oczywiście okrągły) i tenże ruszt chcę oprzeć na palisadzie o średnicy \(\displaystyle{ 11\:cm}\).
Ile palików potrzebuję?
Jutro podam dokładną średnicę rusztu - \(\displaystyle{ 46}\) wyssałem z palca, chociaż rozumiem, że matematyka jako królowa nauk może podstawić we wzorze dowolną wartość.
Obiecuję także, że prześlę zdjęcia gotowego paleniska, wykonanego zgodnie z podanymi obliczeniami.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Okręgi na okręgu
Coś jednak musisz wiedzieć. Np średnicę grilla. Jak jesteś laikiem, to nie męcz się ze skomplikowanymi wzorami: wytnij z papieru kilkanaście kółek o średnicy 11cm i rozłóż na trawniku tak, aby utworzyły koło o odpowiadającej Ci średnicy.
Metoda ma tę zaletę, że działa nie tylko dla grilli okrągłych, ale równie dla innych kształtów.
Metoda ma tę zaletę, że działa nie tylko dla grilli okrągłych, ale równie dla innych kształtów.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 14 maja 2018, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 3 razy
Re: Okręgi na okręgu
Szanowni,
serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Wzory spowodowały u mnie traumę:D
Rusztko grilla ma dokładnie 59 cm. Rozumiem, że zgodnie z 1 wzorem potrzebuję 16/17 palisad w zależności jak osadzę ruszt na palisadzie?
Dzięki!
serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Wzory spowodowały u mnie traumę:D
Rusztko grilla ma dokładnie 59 cm. Rozumiem, że zgodnie z 1 wzorem potrzebuję 16/17 palisad w zależności jak osadzę ruszt na palisadzie?
Dzięki!