Dany jest czworokąt o bokach a,b,c,d. Wykaż,że jego pole S

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
woj186
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 maja 2018, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Dany jest czworokąt o bokach a,b,c,d. Wykaż,że jego pole S

Post autor: woj186 »

Dany jest czworokąt o bokach \(\displaystyle{ a,b,c,d}\). Wykaż,że jego pole \(\displaystyle{ S}\) spełnia nierówność:
\(\displaystyle{ S \le \frac{(a+b)(b+d)}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 7 maja 2018, o 11:36 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: W lateXu zapisujemy także pojedyncze symbole.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Dany jest czworokąt o bokach a,b,c,d. Wykaż,że jego pole S

Post autor: bosa_Nike »

Podziel na trójkąty raz jedną przekątną, raz drugą. Podwojone pole czworokąta jest sumą pól otrzymanych czterech trójkątów. Oblicz ich pola ze wzorów typu \(\displaystyle{ \frac{ab\sin\angle (a,b)}{2}}\), ogranicz sinusy z góry jedynkami i zwiń wynik w nawiasy.
ODPOWIEDZ