Okrąg opisany na czworokącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
malwinka1058
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Okrąg opisany na czworokącie

Post autor: malwinka1058 »

Na trójkącie równoramiennym \(\displaystyle{ ABC (|AC|=|BC|)}\) opisany jest okrąg. Cięciwa \(\displaystyle{ CD}\) tego okręgu przecina podstawę \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) w punkcie \(\displaystyle{ F}\), natomiast cięciwa \(\displaystyle{ CE}\) w punkcie \(\displaystyle{ G}\). Uzasadnij, że na czworokącie \(\displaystyle{ DEGF}\) można opisać okrąg.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2018, o 23:43 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Okrąg opisany na czworokącie

Post autor: anna_ »

Kąty wpisane oparte na tym samym łuku okręgu są równe.
Kąty zaznaczone tym samy kolorem są równe.

Kąty wierzchołkowe są równe.
\(\displaystyle{ |\angle DFG|=|\angle AFC|=180^o-(\alpha+\beta)}\)

\(\displaystyle{ |\angle DFG|+|\angle DEG|=180^o-(\alpha+\beta)+(\alpha+\beta)=180^o}\)

Sumy miar przeciwległych kątów wewnętrznych są sobie równe, więc na czworokącie \(\displaystyle{ DEGF}\) się opisać okrąg.
aaaa.png
ODPOWIEDZ