Przejście w działaniach na wektorach

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Przejście w działaniach na wektorach

Post autor: VirtualUser »

Witam, mam takie zadanie:
W ostrosłupie \(\displaystyle{ ABCD}\) krawędzie \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ BC}\) są wzajemnie prostopadłe. Udowodnij, że wówczas:

\(\displaystyle{ |AB|^2 + |CD|^2 = |AC|^2 + |BD|^2}\)
Przekształcam równoważnie tezę i dochodzę do czegoś takiego:

\(\displaystyle{ \vec{AD} ( \vec{BA} - \vec{CA})=0}\)

domyślam się, że powinienem tutaj jakoś skorzystać z założenia bo wcześniej tego nie zrobiłem, ale jak? Mógłby ktoś zdradzić co tu zrobić i dlaczego?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Przejście w działaniach na wektorach

Post autor: kerajs »

VirtualUser pisze: dochodzę do czegoś takiego:

\(\displaystyle{ \vec{AD} ( \vec{BA} - \vec{CA})=0}\)

domyślam się, że powinienem tutaj jakoś skorzystać z założenia bo wcześniej tego nie zrobiłem, ale jak?
\(\displaystyle{ \vec{AD}\circ ( \vec{BA} + \vec{AC})=0}\)
\(\displaystyle{ \left( \vec{AD}\circ \vec{BC} =0 \right) \Rightarrow \left( \vec{AD}\perp \vec{BC}\right)}\)
Problemem w Twoim dowodzie jest wykazanie prawdziwości założenia dzięki przyjęciu tezy za prawdziwą. Sugeruję przepisanie wszystkich przekształceń w odwrotnej kolejności, a wtedy z założenia (o prostopadłości dwóch rozłącznych krawędzi) wykażesz prawdziwość tezy.

PS
Zadanie można zrobić inaczej. Np: stosując wyłącznie tw. Pitagorasa.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Przejście w działaniach na wektorach

Post autor: VirtualUser »

Dlaczego przyjmuję tezę za prawdziwą? Jeśli moim celem jest dojście do \(\displaystyle{ 0=0}\) to nie naginam żadnych zasad.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Przejście w działaniach na wektorach

Post autor: Jan Kraszewski »

Dopóki przekształcasz tezę równoważnie (i uzasadniasz równoważność tych przekształceń!), to istotnie nie naginasz żadnych zasad poza zasadami estetyki dowodu.

Pozostaje pytanie, czy istotnie przekształcasz równoważnie i czy uzasadniasz to... Bo jak zaczynasz od tezy, to wystarczy jedno niedokładne sformułowanie w dowodzie, sugerujące wnioskowanie zamiast przejścia równoważnego i dowód leży.

JK
ODPOWIEDZ