Długość odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 42 razy
Długość odcinka
Dany jest okrąg \(\displaystyle{ \mathcal O}\) o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\). Punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) leżą na \(\displaystyle{ \mathcal O}\) oraz \(\displaystyle{ AC\perp BD}\). Pokaz że jeśli \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ E}\) oraz \(\displaystyle{ OE=1}\), to \(\displaystyle{ CD \ge 1.}\)
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2018, o 16:26 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Długość odcinka
Wykonujemy rysunek.
Łączymy punkt \(\displaystyle{ B}\) z punktem \(\displaystyle{ C}\) lub \(\displaystyle{ A}\)
Rozpatrujemy trójkąt \(\displaystyle{ BCD}\) ( tok rozumowania dla trójkąta BAD jest taki sam).
Trójkąt \(\displaystyle{ BCD}\) jest trójkątem prostokątnym, (kąt \(\displaystyle{ BCD}\)jest kątem prostym - opartym na średnicy)
Z twierdzenia o wysokości opuszczonej z wierzchołka kąta prostego na przeciwprostokątną tego trójkąta:
\(\displaystyle{ |CE|^2 = |BE|\cdot |ED|.}\)
\(\displaystyle{ |CE|^2 = (\sqrt{5}-1)(\sqrt{5}+1) = 5 - 1 = 4.}\)
\(\displaystyle{ |CE| = \sqrt{4}= 2.}\)
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ CED:}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2 = |CE|^2 + |DE|^2.}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2 = (\sqrt{5}+1)^2 + 2^2 = 5 +2\sqrt{5} + 1 +4 = 10 +2\sqrt{5}= 2( 5+\sqrt{5}).}\)
\(\displaystyle{ |CD| = \sqrt {2(5 +\sqrt{5})}\geq 1 .}\)
Co mieliśmy pokazać.
Łączymy punkt \(\displaystyle{ B}\) z punktem \(\displaystyle{ C}\) lub \(\displaystyle{ A}\)
Rozpatrujemy trójkąt \(\displaystyle{ BCD}\) ( tok rozumowania dla trójkąta BAD jest taki sam).
Trójkąt \(\displaystyle{ BCD}\) jest trójkątem prostokątnym, (kąt \(\displaystyle{ BCD}\)jest kątem prostym - opartym na średnicy)
Z twierdzenia o wysokości opuszczonej z wierzchołka kąta prostego na przeciwprostokątną tego trójkąta:
\(\displaystyle{ |CE|^2 = |BE|\cdot |ED|.}\)
\(\displaystyle{ |CE|^2 = (\sqrt{5}-1)(\sqrt{5}+1) = 5 - 1 = 4.}\)
\(\displaystyle{ |CE| = \sqrt{4}= 2.}\)
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ CED:}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2 = |CE|^2 + |DE|^2.}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2 = (\sqrt{5}+1)^2 + 2^2 = 5 +2\sqrt{5} + 1 +4 = 10 +2\sqrt{5}= 2( 5+\sqrt{5}).}\)
\(\displaystyle{ |CD| = \sqrt {2(5 +\sqrt{5})}\geq 1 .}\)
Co mieliśmy pokazać.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Długość odcinka
janusz47 pisze: "Trójkąt \(\displaystyle{ BCD}\) jest trójkątem prostokątnym, (kąt\(\displaystyle{ BCD}\) jest kątem prostym - opartym na średnicy)"
można pokazać, że nie zawsze tak jest.
Np. :
-- 13 kwi 2018, o 19:21 --
Jeżeli przyjąć oznaczenia jak na rysunku,
to posługując się tw. Talesa z Miletu można napisać:
\(\displaystyle{ \frac{|DO|}{|GO|} = \frac{|DH|}{|GH|}= \frac{|OH|}{|OK|}}\) ....... (1)
\(\displaystyle{ |GO| < |KG| +|KO|}\) ...............(2)
\(\displaystyle{ 1 < \frac{|DH| \cdot 1}{|DO| \cdot \sqrt{5} }+ \frac{|OH| \cdot 1}{|DO| \cdot \sqrt{5} }}\) ...... (3)
\(\displaystyle{ 1< \frac{ \sqrt{5} }{5} \left(|DH| + |OH| \right)}\) ............ (4)
Zauważamy, że: \(\displaystyle{ |R| < (|DH| + |OH|)}\)
a to oznacza, że: \(\displaystyle{ \sqrt{5} < (|DH| + |OH|)}\) ..............(5)
zauważmy też, że : \(\displaystyle{ (|DH| + |OH|)= \sqrt{5} + \delta}\) .......(6)
mnożąc obie strony (4) przez odwrotność ułamka i pozbywając się jego niewymierności otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 1 \cdot \frac{5}{ \sqrt{5} }< (|DH|+|OH|)}\) .......(7)
a to oznacza, że: \(\displaystyle{ (|DH|= \frac{1}{2} |DC|) > \sqrt{5}>1}\) ........(8)
zatem \(\displaystyle{ |DC| >1}\), co należało pokazać.
-- 15 kwi 2018, o 04:00 --
Cały dowód, bardzo prosty, pomieszczam poniżej:
Zauważmy, że kąt
\(\displaystyle{ \pi > \alpha > \frac{ \pi }{6}}\) ...................(1)
\(\displaystyle{ 2r> |GF|>r}\)........................(2)
\(\displaystyle{ \frac{|DC|}{|GF|} = \frac{R}{r}}\) .......................(3)
\(\displaystyle{ |DC| = \sqrt{5}|GF|}\)............................(4)
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}> |DC| > \sqrt{5}>1}\) ....................(5)
\(\displaystyle{ |DC| > 1}\) ................(6)
cbdo
można pokazać, że nie zawsze tak jest.
Np. :
-- 13 kwi 2018, o 19:21 --
Jeżeli przyjąć oznaczenia jak na rysunku,
to posługując się tw. Talesa z Miletu można napisać:
\(\displaystyle{ \frac{|DO|}{|GO|} = \frac{|DH|}{|GH|}= \frac{|OH|}{|OK|}}\) ....... (1)
\(\displaystyle{ |GO| < |KG| +|KO|}\) ...............(2)
\(\displaystyle{ 1 < \frac{|DH| \cdot 1}{|DO| \cdot \sqrt{5} }+ \frac{|OH| \cdot 1}{|DO| \cdot \sqrt{5} }}\) ...... (3)
\(\displaystyle{ 1< \frac{ \sqrt{5} }{5} \left(|DH| + |OH| \right)}\) ............ (4)
Zauważamy, że: \(\displaystyle{ |R| < (|DH| + |OH|)}\)
a to oznacza, że: \(\displaystyle{ \sqrt{5} < (|DH| + |OH|)}\) ..............(5)
zauważmy też, że : \(\displaystyle{ (|DH| + |OH|)= \sqrt{5} + \delta}\) .......(6)
mnożąc obie strony (4) przez odwrotność ułamka i pozbywając się jego niewymierności otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 1 \cdot \frac{5}{ \sqrt{5} }< (|DH|+|OH|)}\) .......(7)
a to oznacza, że: \(\displaystyle{ (|DH|= \frac{1}{2} |DC|) > \sqrt{5}>1}\) ........(8)
zatem \(\displaystyle{ |DC| >1}\), co należało pokazać.
-- 15 kwi 2018, o 04:00 --
Cały dowód, bardzo prosty, pomieszczam poniżej:
Zauważmy, że kąt
\(\displaystyle{ \pi > \alpha > \frac{ \pi }{6}}\) ...................(1)
\(\displaystyle{ 2r> |GF|>r}\)........................(2)
\(\displaystyle{ \frac{|DC|}{|GF|} = \frac{R}{r}}\) .......................(3)
\(\displaystyle{ |DC| = \sqrt{5}|GF|}\)............................(4)
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}> |DC| > \sqrt{5}>1}\) ....................(5)
\(\displaystyle{ |DC| > 1}\) ................(6)
cbdo
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2018, o 15:15 przez kruszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Długość odcinka
\(\displaystyle{ |CD|^2=|EC|^2+|ED|^2}\)
W trójkącie \(\displaystyle{ EOC}\) z twierdzenia kosinusów \(\displaystyle{ |EC|^2=|OE|^2+|OC|^2-2|OE|\cdot|OC|\cos \angle EOC\geq 6-2\sqrt5}\)
Z tych samych powodów \(\displaystyle{ |ED|^2\geq 6-2\sqrt5}\)
Zatem
\(\displaystyle{ |CD|^2\geq 2(6-2\sqrt5)>1}\)-- 15 kwi 2018, o 06:53 --
W trójkącie \(\displaystyle{ EOC}\) z twierdzenia kosinusów \(\displaystyle{ |EC|^2=|OE|^2+|OC|^2-2|OE|\cdot|OC|\cos \angle EOC\geq 6-2\sqrt5}\)
Z tych samych powodów \(\displaystyle{ |ED|^2\geq 6-2\sqrt5}\)
Zatem
\(\displaystyle{ |CD|^2\geq 2(6-2\sqrt5)>1}\)-- 15 kwi 2018, o 06:53 --
To "rozwiązanie" niestety nie trzyma się kupy: Jeżeli \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) są prostopadłymi średnicami, to \(\displaystyle{ CD}\) jest bokiem kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt5}\), ma zatem długość \(\displaystyle{ \sqrt{10}< \sqrt {2(5 +\sqrt{5})}}\)janusz47 pisze:Wykonujemy rysunek.
Łączymy punkt \(\displaystyle{ B}\) z punktem \(\displaystyle{ C}\) lub \(\displaystyle{ A}\)
Rozpatrujemy trójkąt \(\displaystyle{ BCD}\) ( tok rozumowania dla trójkąta BAD jest taki sam).
Trójkąt \(\displaystyle{ BCD}\) jest trójkątem prostokątnym, (kąt \(\displaystyle{ BCD}\)jest kątem prostym - opartym na średnicy)
Z twierdzenia o wysokości opuszczonej z wierzchołka kąta prostego na przeciwprostokątną tego trójkąta:
\(\displaystyle{ |CE|^2 = |BE|\cdot |ED|.}\)
\(\displaystyle{ |CE|^2 = (\sqrt{5}-1)(\sqrt{5}+1) = 5 - 1 = 4.}\)
\(\displaystyle{ |CE| = \sqrt{4}= 2.}\)
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ CED:}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2 = |CE|^2 + |DE|^2.}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2 = (\sqrt{5}+1)^2 + 2^2 = 5 +2\sqrt{5} + 1 +4 = 10 +2\sqrt{5}= 2( 5+\sqrt{5}).}\)
\(\displaystyle{ |CD| = \sqrt {2(5 +\sqrt{5})}\geq 1 .}\)
Co mieliśmy pokazać.