Cosinusy w trapezie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
reznovv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 19 sty 2018, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Cosinusy w trapezie

Post autor: reznovv »

Mam problem z takim zadaniem:

Długości podstaw trapezu są równe 6 i 9, a ramiona mają długości 2 i 4. Oblicz cosinusy kątów tego trapezu.

Próbowałem zapisać dłuższą podstawę jako \(\displaystyle{ 9=6+x+y}\), potem rozpisałem wysokość w tym trapezie z tw. pitagorasa ale nie wychodzi mi wynik, pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3350 razy

Re: Cosinusy w trapezie

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \sqrt{16-h^2}+ \sqrt{4-h^2}=9-6\\
\sqrt{4-h^2}=3- \sqrt{16-h^2}\\
4-h^2=9-6 \sqrt{16-h^2}+16-h^2\\
2 \sqrt{16-h^2}=7\\
h=...}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22209
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Cosinusy w trapezie

Post autor: a4karo »

kerajs pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{16-h^2}+ \sqrt{4-h^2}=9-6\\
\sqrt{4-h^2}=3- \sqrt{16-h^2}\\
4-h^2=9-6 \sqrt{16-h^2}+16-h^2\\
2 \sqrt{16-h^2}=7\\
h=...}\)
A co jeżeli jeden z kątów przy podstawie jest rozwarty?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3350 razy

Re: Cosinusy w trapezie

Post autor: kerajs »

a4karo pisze:A co jeżeli jeden z kątów przy podstawie jest rozwarty?
No i odebrał mi pan puentę do przewidywanej odpowiedzi autora tematu. Oczywiście, że należy także sprawdzić rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ 9+ \sqrt{4-h^2}=6+ \sqrt{16-h^2}}\)


W swoim poscie odnosiłem się do fragmentu:
reznovv pisze:Próbowałem zapisać dłuższą podstawę jako \(\displaystyle{ 9=6+x+y}\), potem rozpisałem wysokość w tym trapezie z tw. pitagorasa ale nie wychodzi mi wynik, pomoże ktoś?
a nie do całego zadania.
reznovv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 19 sty 2018, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Cosinusy w trapezie

Post autor: reznovv »

Dziękuje już wszystko się zgadza, a mam jeszcze pytanie:
kerajs pisze:
a4karo pisze:A co jeżeli jeden z kątów przy podstawie jest rozwarty?
No i odebrał mi pan puentę do przewidywanej odpowiedzi autora tematu. Oczywiście, że należy także sprawdzić rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ 9+ \sqrt{4-h^2}=6+ \sqrt{16-h^2}}\)
To równanie skąd się wzięło?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3350 razy

Cosinusy w trapezie

Post autor: kerajs »

reznovv pisze:Dziękuje już wszystko się zgadza
A właśnie, że nie powinno się zgadzać! I właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałem.
Przecież wychodzi:
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{15} }{2} \wedge x= \sqrt{16-h^2}= \frac{7}{2} \wedge y=\sqrt{4-h^2}= \frac{1}{2}}\)
a wtedy:
\(\displaystyle{ x+6+y=10 \neq 9}\)
Oznacza to, że nie istnieje trapez o dwóch katach ostrych przy większej podstawie.
reznovv pisze:\(\displaystyle{ 9+ \sqrt{4-h^2}=6+ \sqrt{16-h^2}}\)
To równanie skąd się wzięło?
Należy więc sprawdzić trapez, który przy większej podstawie ma jeden kąt (z krótszym ramieniem) rozwarty.
Stąd wynika równanie:
\(\displaystyle{ 9+y=x+6\\
9+ \sqrt{4-h^2}= \sqrt{16-h^2}+6}\)

Wystarczy je rozwiązać i sprawdzić, czy istnieje trapez o wymiarach które się właśnie wyliczyło.
reznovv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 19 sty 2018, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Cosinusy w trapezie

Post autor: reznovv »

Ahh, no to dlatego widziałem rysunek do tego zadania ale myślałem że był błędny, dzięki jeszcze raz za wytłumaczenie!
ODPOWIEDZ