Obliczyć boki trójkąta prostokątnego na podstawie promieni
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 mar 2018, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 5 razy
Obliczyć boki trójkąta prostokątnego na podstawie promieni
Okrąg opisany na trójkącie prostokątnym na promień o długości 5, okrąg wpisany w ten trójkąt ma promień równy 2, oblicz długości boków.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Obliczyć boki trójkąta prostokątnego na podstawie promieni
Rysunek trójkąta prostokątnego wpisanego w okrąg o promieniu długości \(\displaystyle{ R =5.}\)
Długość przeciwprostokątnej trójkąta:
\(\displaystyle{ c = 2R = 2\cdot 5 = 10.}\)
Rysunek trójkąta prostokątnego opisanego na okręgu o promieniu długości \(\displaystyle{ r =2.}\)
Z twierdzenia o równości stycznych, poprowadzonych z punktu \(\displaystyle{ P}\) do okręgu, otrzymujemy równania na długość przyprostokątnych trójkąta prostokątnego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a = y+ 2 \\ b = 2 +10 - y = 12 - y \end{cases}}\) (1)
Z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^2 +b^2 = c^2,}\)
\(\displaystyle{ (y+2)^2 +(12 - y)^2 = 10^2}\) (2)
Proszę rozwiązać równanie kwadratowe (2), obliczając długość odcinka \(\displaystyle{ y> 0}\)
i podstawić do układu równań (1).
Odpowiedź: \(\displaystyle{ y = 4, \ \ a = 6, \ \ b = 8, \ \ c = 10.}\)
Długość przeciwprostokątnej trójkąta:
\(\displaystyle{ c = 2R = 2\cdot 5 = 10.}\)
Rysunek trójkąta prostokątnego opisanego na okręgu o promieniu długości \(\displaystyle{ r =2.}\)
Z twierdzenia o równości stycznych, poprowadzonych z punktu \(\displaystyle{ P}\) do okręgu, otrzymujemy równania na długość przyprostokątnych trójkąta prostokątnego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a = y+ 2 \\ b = 2 +10 - y = 12 - y \end{cases}}\) (1)
Z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^2 +b^2 = c^2,}\)
\(\displaystyle{ (y+2)^2 +(12 - y)^2 = 10^2}\) (2)
Proszę rozwiązać równanie kwadratowe (2), obliczając długość odcinka \(\displaystyle{ y> 0}\)
i podstawić do układu równań (1).
Odpowiedź: \(\displaystyle{ y = 4, \ \ a = 6, \ \ b = 8, \ \ c = 10.}\)