Dowodzenie równości przekątnych
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Dowodzenie równości przekątnych
Wykaż, że jeżeli odcinki łączące środki przeciwleglych boków czworokąta są prostopadłe, to przekątne tego czworokąta mają równe długości.
Wg. mojej intuicji ten czworokąt musi być co najmniej trapezem równoramiennym, wówczas przekątne dzielą trapez na dwie pary przystających czworokątów i już, ale nie jestem przekonany do swojego rozwiązania.
Wg. mojej intuicji ten czworokąt musi być co najmniej trapezem równoramiennym, wówczas przekątne dzielą trapez na dwie pary przystających czworokątów i już, ale nie jestem przekonany do swojego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2018, o 21:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Dowodzenie równości przekątnych
Jeżeli zauważymy, że jedna z tych prostych jest osią symetrii figury, to stąd wywnioskujemy, że druga przekątna powstaje z obrotu pierwszej względem tej prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Re: Dowodzenie równości przekątnych
Wówczas taki tylko pisemny dowód wystarcza? Ewentualnie można dodać do tego rysunek zawierający oś symetrii, tak?
Jeszcze jest taki dowód algebraiczny.
Wpiszmy czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) na płaszczyznę kartezjańską.
\(\displaystyle{ A=(0,0), B=(2b,0), C=(2c _{1},2c_{2}), D=(2d_{1},2d_{2})}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{A+B}{2}=(b,0)}\)
\(\displaystyle{ L= \frac{B+C}{2}=(b+c_{1},c_{2})}\)
\(\displaystyle{ M= \frac{C+D}{2}=(c_{1}+d_{1},c_{2}+d_{2})}\)
\(\displaystyle{ N= \frac{D+A}{2}=(d_{1},d_{2})}\)
Z warunków zadania: \(\displaystyle{ \vec{KM} \perp \vec{LN}}\)
Zapisujemy warunek za pomocą iloczynu skalarnego:
\(\displaystyle{ \vec{KM} \circ \vec{LN}=0}\)
Wówczas wychodzi \(\displaystyle{ AC^{2}=BD^{2}}\)
c.n.d.
Jeszcze jest taki dowód algebraiczny.
Wpiszmy czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) na płaszczyznę kartezjańską.
\(\displaystyle{ A=(0,0), B=(2b,0), C=(2c _{1},2c_{2}), D=(2d_{1},2d_{2})}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{A+B}{2}=(b,0)}\)
\(\displaystyle{ L= \frac{B+C}{2}=(b+c_{1},c_{2})}\)
\(\displaystyle{ M= \frac{C+D}{2}=(c_{1}+d_{1},c_{2}+d_{2})}\)
\(\displaystyle{ N= \frac{D+A}{2}=(d_{1},d_{2})}\)
Z warunków zadania: \(\displaystyle{ \vec{KM} \perp \vec{LN}}\)
Zapisujemy warunek za pomocą iloczynu skalarnego:
\(\displaystyle{ \vec{KM} \circ \vec{LN}=0}\)
Wówczas wychodzi \(\displaystyle{ AC^{2}=BD^{2}}\)
c.n.d.
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Dowodzenie równości przekątnych
to niestety na ogół nie jest prawda...kruszewski pisze:Jeżeli zauważymy, że jedna z tych prostych jest osią symetrii figury, to stąd wywnioskujemy, że druga przekątna powstaje z obrotu pierwszej względem tej prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Dowodzenie równości przekątnych
w trapezach równoramiennych tak rzeczywiście jest, ale istnieją czworokąty różne od trapezów równoramiennych (siłą rzeczy nie mają osi symetrii) mające własność opisaną w treści zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Dowodzenie równości przekątnych
na specjalne życzenie zamieszczam szkic ilustrujący moje poprzednie stwierdzenie \(\displaystyle{ \begin{tikzpicture} \draw (2,4)--(0,3)--(-2,2)--(-4,0)--(-6,-2)--(0,-3)--(6,-4)--(4,0)--(2,4); \draw (0,3)--(0,-3); \draw (-4,0)--(4,0); \draw[dashed] (2,4)--(-6,-2); \draw[dashed] (-2,2)--(6,-4);\end{tikzpicture}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Dowodzenie równości przekątnych
Dziękuję! Rzeczywiście, są takie, nie wpadłem na ten pomysł ich narysowania.-- 24 mar 2018, o 04:22 --Korzystając z rysunku Pana timon92 po wprowadzeniu oznaczeń
zauważamy, że:
\(\displaystyle{ |EF|=||FG|=|GJ| =|JE|}\),
również i to, że :
\(\displaystyle{ 2|GJ|= |AC|}\)
Ale: \(\displaystyle{ |GJ|= |FG|}\), zatem na tej samej zasadzie, \(\displaystyle{ 2|GJ|= 2|FG| = |DB|= |AC|}\)
a to kończy dowód dla każdego czworokąta spełniającego warunki zadania.
zauważamy, że:
\(\displaystyle{ |EF|=||FG|=|GJ| =|JE|}\),
również i to, że :
\(\displaystyle{ 2|GJ|= |AC|}\)
Ale: \(\displaystyle{ |GJ|= |FG|}\), zatem na tej samej zasadzie, \(\displaystyle{ 2|GJ|= 2|FG| = |DB|= |AC|}\)
a to kończy dowód dla każdego czworokąta spełniającego warunki zadania.
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Dowodzenie równości przekątnych
jeszcze uwaga do powyższego rozwiązania, jak zauważyć, że \(\displaystyle{ |EF|=|FG|=|GJ|=|JE|}\)?
nie jest jasne jak można wywnioskować to z informacji danych w zadaniu i równość tę należałoby dokładnie uzasadnić
nie jest jasne jak można wywnioskować to z informacji danych w zadaniu i równość tę należałoby dokładnie uzasadnić
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Dowodzenie równości przekątnych
Korzystając z rysunku Pana timon92 wykonajmy taką konstrukcję:
Przedłużmy po za punkt \(\displaystyle{ G}\) odcinek \(\displaystyle{ JG}\) i odłóżmy na nim odcinek \(\displaystyle{ AC}\) taki, że \(\displaystyle{ JK = AC}\)
\(\displaystyle{ \Delta JGS ~ \Delta JKF}\)
Ale:
\(\displaystyle{ JG = \frac{1}{2} AC = \frac{1}{2} JK \rightarrow JS = SF}\)
Wtedy \(\displaystyle{ JG = FG}\)
\(\displaystyle{ AC = 2 JG}\)
\(\displaystyle{ BD = 2 GF}\)
\(\displaystyle{ AC = BD}\)
Przedłużmy po za punkt \(\displaystyle{ G}\) odcinek \(\displaystyle{ JG}\) i odłóżmy na nim odcinek \(\displaystyle{ AC}\) taki, że \(\displaystyle{ JK = AC}\)
\(\displaystyle{ \Delta JGS ~ \Delta JKF}\)
Ale:
\(\displaystyle{ JG = \frac{1}{2} AC = \frac{1}{2} JK \rightarrow JS = SF}\)
Wtedy \(\displaystyle{ JG = FG}\)
\(\displaystyle{ AC = 2 JG}\)
\(\displaystyle{ BD = 2 GF}\)
\(\displaystyle{ AC = BD}\)
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Dowodzenie równości przekątnych
w powyższym wyjaśnieniu wciąż nie jest jasne, dlaczego trójkąty \(\displaystyle{ JGS}\) i \(\displaystyle{ JKF}\) są podobne
proponuję alternatywne rozwiązanie (przy oznaczeniach z rysunku przedmówcy):
\(\displaystyle{ JG = \frac 12 AC}\), gdyż punkty \(\displaystyle{ J,G}\) są środkami odcinków \(\displaystyle{ DA, DC}\)
z analogicznych powodów \(\displaystyle{ EF=\frac 12 AC}\)
w takim razie \(\displaystyle{ JG=EF}\) i absolutnie analogicznie możemy dowieść, że \(\displaystyle{ FG=\frac 12 BD = EJ}\)
stąd czworokąt \(\displaystyle{ EFGJ}\) jest równoległobokiem, gdyż jego przeciwległe boki są równe
z założeń zadania przekątne tego równoległoboku są prostopadłe, więc ten równoległobok jest rombem
w szczególności \(\displaystyle{ JG=FG}\), skąd \(\displaystyle{ \frac 12 AC = \frac 12 BD}\) i ostatecznie \(\displaystyle{ AC=BD}\)
proponuję alternatywne rozwiązanie (przy oznaczeniach z rysunku przedmówcy):
\(\displaystyle{ JG = \frac 12 AC}\), gdyż punkty \(\displaystyle{ J,G}\) są środkami odcinków \(\displaystyle{ DA, DC}\)
z analogicznych powodów \(\displaystyle{ EF=\frac 12 AC}\)
w takim razie \(\displaystyle{ JG=EF}\) i absolutnie analogicznie możemy dowieść, że \(\displaystyle{ FG=\frac 12 BD = EJ}\)
stąd czworokąt \(\displaystyle{ EFGJ}\) jest równoległobokiem, gdyż jego przeciwległe boki są równe
z założeń zadania przekątne tego równoległoboku są prostopadłe, więc ten równoległobok jest rombem
w szczególności \(\displaystyle{ JG=FG}\), skąd \(\displaystyle{ \frac 12 AC = \frac 12 BD}\) i ostatecznie \(\displaystyle{ AC=BD}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Dowodzenie równości przekątnych
"z założeń zadania przekątne tego równoległoboku są prostopadłe, więc ten równoległobok jest rombem"
I tego trzeba było dowodzić wcześniej, bo nie wynika to z prostopadłości przekątnych (vide deltoid).
I tego zdania brakowało dla elegancji dowodu.
I tego trzeba było dowodzić wcześniej, bo nie wynika to z prostopadłości przekątnych (vide deltoid).
I tego zdania brakowało dla elegancji dowodu.