Trapezy podobne
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
Trapezy podobne
Trapez podzielono dwiema liniami równoległymi do jego podstaw na 3 figury, z których każda jest podobna do dwóch pozostałych. Dane są pola: A — najmniejszej z nich i C — największej. Znajdź pole B trzeciej z tych figur.
Czy \(\displaystyle{ \frac{B}{A}= \frac{C}{B}}\) jest właściwym stosunkiem pól trapezów w tym zadaniu? Odpowiedź się zgadza, ale czy założenie, że skale podobieństwa są tu akurat równe jest właściwe?
Czy \(\displaystyle{ \frac{B}{A}= \frac{C}{B}}\) jest właściwym stosunkiem pól trapezów w tym zadaniu? Odpowiedź się zgadza, ale czy założenie, że skale podobieństwa są tu akurat równe jest właściwe?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Trapezy podobne
Tak właściwe.
Weź podstawy wyjściowego np \(\displaystyle{ a;b}\) (a - krótsza).
Wtedy najmniejszego to \(\displaystyle{ a;x}\); średniego \(\displaystyle{ x;y}\); największego \(\displaystyle{ y;b}\).
Wyznacz skale podobieństwa i zobacz, ze są takie same.
Weź podstawy wyjściowego np \(\displaystyle{ a;b}\) (a - krótsza).
Wtedy najmniejszego to \(\displaystyle{ a;x}\); średniego \(\displaystyle{ x;y}\); największego \(\displaystyle{ y;b}\).
Wyznacz skale podobieństwa i zobacz, ze są takie same.
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
Re: Trapezy podobne
Czyli jak? Mam 3 różne skale: \(\displaystyle{ \frac{a}{x}=k}\), \(\displaystyle{ \frac{x}{y}=m}\), \(\displaystyle{ \frac{y}{b}=n}\). Przecież z treści zadania nie wynika wcale, że \(\displaystyle{ k=m=n}\). Nie rozumiem tego...
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Re: Trapezy podobne
Żeby trapezy były podobne, to muszą mieć równe odpowiadające sobie kąty i jednakowe proporcje pomiędzy odpowiadającymi sobie bokami. Stosunek podstaw w każdym trapezie jest taki sam. W naszym zadaniu jest to jednocześnie skala podobieństwa.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Trapezy podobne
Zadanie można rozwiązać bez założenia o równości skali podobieństwa.
Niech:
\(\displaystyle{ \frac{B}{A}=m^2 \wedge \frac{C}{A}=k^2}\)
Niech dolna podstawa trapezu o polu A wynosi x a lewe z jego ramion to y. Wtedy
dolna podstawa trapezu o polu B wynosi mx a lewe z jego ramion to my oraz dolna podstawa trapezu o polu C wynosi kx a lewe z jego ramion to ky. Ponadto przedłużę ramiona pierwotnego trapezu aby uzyskać trójkąt. Lewe ramię dopisanego trójkąta nazwę r.
Z tw. Talesa:
a)
\(\displaystyle{ \frac{r+y}{x}= \frac{r+y+my}{mx} \Rightarrow r(m-1)=y}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{r+y}{x}= \frac{r+y+my+ky}{kx} \Rightarrow r(k-1)=y(m+1)}\)
dzieląc powyższe równości stronami mam:
\(\displaystyle{ \frac{m-1}{k-1}= \frac{1}{m+1} \Rightarrow k=m^2}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{C}{A} }= \frac{B}{A} \Rightarrow B= \sqrt{AC}}\)
Niech:
\(\displaystyle{ \frac{B}{A}=m^2 \wedge \frac{C}{A}=k^2}\)
Niech dolna podstawa trapezu o polu A wynosi x a lewe z jego ramion to y. Wtedy
dolna podstawa trapezu o polu B wynosi mx a lewe z jego ramion to my oraz dolna podstawa trapezu o polu C wynosi kx a lewe z jego ramion to ky. Ponadto przedłużę ramiona pierwotnego trapezu aby uzyskać trójkąt. Lewe ramię dopisanego trójkąta nazwę r.
Z tw. Talesa:
a)
\(\displaystyle{ \frac{r+y}{x}= \frac{r+y+my}{mx} \Rightarrow r(m-1)=y}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{r+y}{x}= \frac{r+y+my+ky}{kx} \Rightarrow r(k-1)=y(m+1)}\)
dzieląc powyższe równości stronami mam:
\(\displaystyle{ \frac{m-1}{k-1}= \frac{1}{m+1} \Rightarrow k=m^2}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{C}{A} }= \frac{B}{A} \Rightarrow B= \sqrt{AC}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Trapezy podobne
Dla ułatwienia rachunków niech trapez będzie prostokątny o podstawie większej mającej miarę \(\displaystyle{ 5}\) i wysokość \(\displaystyle{ 4}\) a Ukośny bok trapezu tworzy z większą podstawą kąt \(\displaystyle{ 45^o}\).. Proste równoległe do podstawy są odległe od niej o \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) jednostki miary. Otrzymane trapezy to największy \(\displaystyle{ C}\) o podstawie \(\displaystyle{ 5}\) i wysokości \(\displaystyle{ 2}\), średni \(\displaystyle{ B}\) o podstawie \(\displaystyle{ 3}\) i wysokości \(\displaystyle{ 1}\) , najmniejszy \(\displaystyle{ A}\) o podstawie \(\displaystyle{ 2}\) i wysokości \(\displaystyle{ 1}\) . Ukośny bok każdego trapezu tworzy z większą podstawą kąt \(\displaystyle{ 45^o}\).*
Jak można zauważyć trapezy mają pola równe odpowiednio:
\(\displaystyle{ A= \frac{3}{2} \ ; \ \ B= \frac{5}{2} \ ; \ C= \frac{16}{2} \ ;}\)
Sprawdzenie:
Ma być:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{C}{A} }= \frac{B}{A} \Rightarrow B= \sqrt{AC}}\)
\(\displaystyle{ B^2= A \cdot C}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{5}{2} \right)^2 = \frac{3}{2} \cdot \frac{16}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{25}{4} \neq \frac{48}{4}}\)
Chyba, że czegoś nie widzę, ale szkic z oznaczeniami rozwiałby wątpliwości.
Jak można zauważyć trapezy mają pola równe odpowiednio:
\(\displaystyle{ A= \frac{3}{2} \ ; \ \ B= \frac{5}{2} \ ; \ C= \frac{16}{2} \ ;}\)
Sprawdzenie:
Ma być:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{C}{A} }= \frac{B}{A} \Rightarrow B= \sqrt{AC}}\)
\(\displaystyle{ B^2= A \cdot C}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{5}{2} \right)^2 = \frac{3}{2} \cdot \frac{16}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{25}{4} \neq \frac{48}{4}}\)
Chyba, że czegoś nie widzę, ale szkic z oznaczeniami rozwiałby wątpliwości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Trapezy podobne
Tylko w trójkącie do stwierdzenia podobieństwa wystarcza kryterium KKK (kąt, kąt, kąt).
Tu trapezy nie są podobne, mimo równych kątów,gdyż stosunek odpowiednich ich boków w każdym z nich jest inny:
C) \(\displaystyle{ 5:2:3:2 \sqrt{2}}\)
B) \(\displaystyle{ 3:1:2: \sqrt{2}}\)
A) \(\displaystyle{ 2:1:1: \sqrt{2}}\)
Trapez spełniający podobieństwo figur otrzymanych z podziału to np:
C) \(\displaystyle{ 8:4:4:4 \sqrt{2}}\)
B) \(\displaystyle{ 4:2:2: 2\sqrt{2}}\)
A) \(\displaystyle{ 2:1:1: \sqrt{2}}\)
Tu trapezy nie są podobne, mimo równych kątów,gdyż stosunek odpowiednich ich boków w każdym z nich jest inny:
C) \(\displaystyle{ 5:2:3:2 \sqrt{2}}\)
B) \(\displaystyle{ 3:1:2: \sqrt{2}}\)
A) \(\displaystyle{ 2:1:1: \sqrt{2}}\)
Trapez spełniający podobieństwo figur otrzymanych z podziału to np:
C) \(\displaystyle{ 8:4:4:4 \sqrt{2}}\)
B) \(\displaystyle{ 4:2:2: 2\sqrt{2}}\)
A) \(\displaystyle{ 2:1:1: \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Trapezy podobne
Czyli podobieństwo między trapezami musi zachodzić.
pisząc:
\(\displaystyle{ \frac{B}{A}=m^2 \wedge \frac{C}{A}=k^2}\)
stwierdza Pan to, że stosunki miar pól \(\displaystyle{ \frac{B}{A}}\) i \(\displaystyle{ \frac{C}{A}}\) są kwadratami pewnych liczb, różnych liczb. I tylko tyle. Z tego wywodzi Pan równanie:
\(\displaystyle{ B= \sqrt{A \cdot C}}\)
Które jest prawdziwe tylko wtedy, kiedy, trapezy składowe są podobne a ich pola są wówczas w stosunku do siebie:
\(\displaystyle{ \frac{B}{A}=m^2 \wedge \frac{C}{A}=k^2}\), oraz \(\displaystyle{ \frac{B}{C} = \left( \frac{m}{k} \right)^2}\)
Zatem nie dla każdego podziału dużego trapezu dwiema prostymi równoległymi.
Pozdrawiając ,
W.Kr.
pisząc:
\(\displaystyle{ \frac{B}{A}=m^2 \wedge \frac{C}{A}=k^2}\)
stwierdza Pan to, że stosunki miar pól \(\displaystyle{ \frac{B}{A}}\) i \(\displaystyle{ \frac{C}{A}}\) są kwadratami pewnych liczb, różnych liczb. I tylko tyle. Z tego wywodzi Pan równanie:
\(\displaystyle{ B= \sqrt{A \cdot C}}\)
Które jest prawdziwe tylko wtedy, kiedy, trapezy składowe są podobne a ich pola są wówczas w stosunku do siebie:
\(\displaystyle{ \frac{B}{A}=m^2 \wedge \frac{C}{A}=k^2}\), oraz \(\displaystyle{ \frac{B}{C} = \left( \frac{m}{k} \right)^2}\)
Zatem nie dla każdego podziału dużego trapezu dwiema prostymi równoległymi.
Pozdrawiając ,
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Trapezy podobne
Zgodnie z tym co pisałem:poetaopole pisze:Czyli jak? Mam 3 różne skale: \(\displaystyle{ \frac{a}{x}=k}\), \(\displaystyle{ \frac{x}{y}=m}\), \(\displaystyle{ \frac{y}{b}=n}\). Przecież z treści zadania nie wynika wcale, że \(\displaystyle{ k=m=n}\). Nie rozumiem tego...
skala średniego do małego to \(\displaystyle{ y:x}\), a dużego do średniego to \(\displaystyle{ y:x}\) - przecież są jednakowe.