Wysokości równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
illwreakyabonez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 8 lip 2017, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 11 razy

Wysokości równoległoboku

Post autor: illwreakyabonez »

Jeżeli pole równoległoboku określa się \(\displaystyle{ P=ah}\), przy czym \(\displaystyle{ a}\) stanowi krótszy bok równoległoboku, a \(\displaystyle{ h}\) wysokość, którą "zawsze da się poprowadzić", to czy można przyjąć, że pole równoległoboku jest równe \(\displaystyle{ bh _{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ h _{2}}\) to wysokość, którą zaraz opiszę?
*O ile druga wysokość istnieje, a jak mniemam można ją poprowadzić z 'wierzchołka znajdującym się przy kącie wewnętrznym ostrym równoległoboku' wzdłuż dłuższego boku, przy "minięciu" kąta rozwartego przedłużając ją aż do przecięcia linii prostopadłej do dłuższego boku równoległoboku poprowadzonej z wierzchołka przy kącie ostrym,
to wtedy czysto teoretycznie, jeżeli weźmiemy odcinek "poza równoległobokiem", przemnożymy go przez dłuższy bok, to wyjdzie nam takie same pole równoległoboku.

Jak to z tym jest?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Wysokości równoległoboku

Post autor: Jan Kraszewski »

illwreakyabonez pisze:Jeżeli pole równoległoboku określa się \(\displaystyle{ P=ah}\), przy czym \(\displaystyle{ a}\) stanowi krótszy bok równoległoboku, a \(\displaystyle{ h}\) wysokość, którą "zawsze da się poprowadzić"
A kto tak określa? Pole równoległoboku określa się \(\displaystyle{ P=ah}\), przy czym \(\displaystyle{ a}\) to długość boku równoległoboku (któregokolwiek), a \(\displaystyle{ h}\) to długość wysokości opuszczonej na prostą zawierającą ten bok.

JK
Awatar użytkownika
illwreakyabonez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 8 lip 2017, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 11 razy

Wysokości równoległoboku

Post autor: illwreakyabonez »

Jan Kraszewski pisze:
illwreakyabonez pisze:Jeżeli pole równoległoboku określa się \(\displaystyle{ P=ah}\), przy czym \(\displaystyle{ a}\) stanowi krótszy bok równoległoboku, a \(\displaystyle{ h}\) wysokość, którą "zawsze da się poprowadzić"
A kto tak określa? Pole równoległoboku określa się \(\displaystyle{ P=ah}\), przy czym \(\displaystyle{ a}\) to długość boku równoległoboku (któregokolwiek), a \(\displaystyle{ h}\) to długość wysokości opuszczonej na prostą zawierającą ten bok.

JK

No dobra, to już wszysko jasne, źle przerysowałem z podręcznika
Ale mam wyjaśnioną kwestię z drugą wysokością
ODPOWIEDZ