Równoległobok - dowód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
klimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tu
Podziękował: 42 razy

Równoległobok - dowód

Post autor: klimat »

Dany jest wypukły pięciokąt \(\displaystyle{ ABCDE}\) taki, że \(\displaystyle{ BC = DE,\,\angle ABE=\angle CAB=\angle AED-90^\circ}\) oraz \(\displaystyle{ \angle ACB=\angle ADE}\) . Pokaż że \(\displaystyle{ BCDE}\) jest równoległobokiem.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2018, o 16:34 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Równoległobok - dowód

Post autor: kruszewski »

\(\displaystyle{ \angle ACB=\angle ADE}\)
Nie wydaje się być to prawdziwe.

maximum2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 19 cze 2017, o 08:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ola
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Równoległobok - dowód

Post autor: maximum2000 »

... m59_3r.pdf
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Równoległobok - dowód

Post autor: kruszewski »

Faktycznie, może tak być, że\(\displaystyle{ \angle ACB=\angle ADE}\), choć nie jest to konieczne.

Dziękuję za linewkę.
ODPOWIEDZ