Podział czworokąta na dwa równe pola.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pranxter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 3 paź 2011, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk
Podziękował: 2 razy

Podział czworokąta na dwa równe pola.

Post autor: pranxter »

Mam następujący problem: dane są długości boków czworokątnej działki o wierzchołkach 1-2-3-4: 1-2=10,04, 2-3=11,10, 3-4=12,62, 4-1=10,11. Czworokąt podzielono prostą równoległą do boku 1-2 na 2 czworokąty o równych polach (punkty przecięcia prostej z bokami działki oznaczono odpowiednio 5 i 6)

Obliczyć długości boków powstałych czworokątów. Dane są także współrzędne prostokątne tych punktów oraz miary kątów wewnętrznych wyjściowego czworokąta.

Doszedłem, że jeden z dwóch czworokątów jest trapezem, ale nie można skorzystać z pola, jeżeli nie ma ani długości drugiej podstawy, ani wysokości tego trapezu. Drugi z powstałych czworokątów trapezem nie jest, więc podobieństwo odpada.

Proszę o wskazówki, bo próbuję to ugryźć z każdej strony i ciągle mi 2 niewiadome wychodzą.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2018, o 22:11 przez pranxter, łącznie zmieniany 1 raz.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Re: Podział czworokąta na dwa równe pola.

Post autor: florek177 »

Oznaczasz wierzchołki cyframi, a później wprowadzasz litery; proponuję do jasnowidza.
ODPOWIEDZ