Okręgi styczne zewnętrznie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dusza_humana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2018, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Dusza_humana »

Do dwóch okręgów o promieniach 4 poprowadzono dwie wspólne styczne, tak jak na rysunku. W obszarach ograniczonych łukami okręgów i tymi prostymi umieszczono koła styczne zewnętrznie do obu okręgów i do jednej prostej. Oblicz odległość między środkami tych kół.

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/4MJ3/
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Janusz Tracz »

Przydatny wzór w takich zadaniach to

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Descartes%27_theorem
. Pozwoli na obliczyć promień tego wewnętrznego okręgu a stąd już łatwo będzie wyznaczyć odległość jako sumę dwóch promieni.
Dusza_humana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2018, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Re: Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Dusza_humana »

Janusz Tracz pisze:Przydatny wzór w takich zadaniach to

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Descartes%27_theorem
. Pozwoli na obliczyć promień tego wewnętrznego okręgu a stąd już łatwo będzie wyznaczyć odległość jako sumę dwóch promieni.
Hmm... A coś bardziej na poziomie liceum? Niestety, aż tak zaawansowana nie jestem.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2018, o 12:32 przez Dusza_humana, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Re: Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Rafsaf »

Coś kojarzyłem że było o tym w delcie ale o tym konkretnie traktują tutaj tylko dwa pierwsze akapity, może Ci to pomoże. A to co podał user Janusz Tracz to w sumie jedno i to samo.
... 0-06-2.pdf

Ps. Po prostu podstaw do tego równania, tyle tylko że krzywizna prostej jest równa \(\displaystyle{ 0}\) więc równanie będzie z trzema promieniami a nie z czterema, nawet masz to ładnie narysowane w linku z wikipedii.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Janusz Tracz »

To zerknij na to

Kod: Zaznacz cały

https://www.cut-the-knot.org/pythagoras/TangentCirclesSangaku.shtml#solution
albo . Dowód podlinkowanego wcześniej przypadku ogólnego też nie jest jakoś strasznie trudny. Spójrz tu [url=https://brilliant.org/wiki/descartes-theorem/]Dowód ogólnego przypadku[/url].
Dusza_humana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2018, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Re: Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Dusza_humana »

Promień małych kółek wychodzi 1, odległość 5 sqrt{2} ?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Janusz Tracz »

Tak promień małego okręgu to \(\displaystyle{ r=1}\) promień dużego to \(\displaystyle{ R=4}\) (to z treści). Odległość to \(\displaystyle{ R+r=5}\)
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: MrCommando »

Powoływanie się na mocniejsze twierdzenia w tym wypadku mija się z celem. Niech \(\displaystyle{ S}\) będzie środkiem jednego z mniejszych kół (nie ma to znaczenia które z nich rozważymy). Natomiast niechaj \(\displaystyle{ P}\) będzie punktem styczności okręgów o promieniu \(\displaystyle{ 4}\) i niech \(\displaystyle{ O}\) oznacza środek jednego z nich. Mamy \(\displaystyle{ |OP|=4}\), \(\displaystyle{ |OS|=4+R}\) i \(\displaystyle{ |PS|=4-R}\), gdzie \(\displaystyle{ R}\) jest promieniem małego koła. Oczywiście kąt \(\displaystyle{ PSO}\) jest prosty, zatem z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ PSO}\) wyznaczamy \(\displaystyle{ R}\).
Dusza_humana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2018, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Dusza_humana »

Dlaczego 4-R? Skąd?
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: MrCommando »

Odległość punktu styczności dwóch większych okręgów od każdej ze stycznych jest oczywiście równa \(\displaystyle{ 4}\). Długość odcinka \(\displaystyle{ PS}\) jest więc tą odległością pomniejszoną o promień małego koła.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: SlotaWoj »

Dusza_humana pisze:Hmm... A coś bardziej na poziomie liceum? Niestety, aż tak zaawansowana nie jestem.
Wydaje mi się, że to zadanie jest na poziomie liceum. Pogłówkuj.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: kruszewski »

Ćwiczenie na różnicę kwadratów?-- 11 lut 2018, o 16:40 --Ciekawie pisze o takich stycznych kołach w Księdze liczb, (John H. Conway , Rchard K. Guy, Księga liczb. , str.158-159 Ułamki Fareya i koła Forda, . Wyd. WNT 1999r)
ODPOWIEDZ