jednokładność - miara kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 31 razy
jednokładność - miara kąta
okrąg o środku O i promieniu r=3 przekształcono przez jednokładność o skali k=2 i środku S takim, że |OS| =4. Dany okrąg i jego obraz przecinają się w punktach A i B. Oblicz kąt AOB
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
jednokładność - miara kąta
Niech O' będzie środkiem okręgu, który jest obrazem danego okręgu w podanej jednokładności. Wówczas:
\(\displaystyle{ |O'A|=6 \\ |OA|=3 \\ |OO'|=4}\)
Z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ 3^2=4^2+6^2-2\cdot 4\cdot 6\cdot cos\alpha}\)
gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest połową szukanego kata.
\(\displaystyle{ |O'A|=6 \\ |OA|=3 \\ |OO'|=4}\)
Z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ 3^2=4^2+6^2-2\cdot 4\cdot 6\cdot cos\alpha}\)
gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest połową szukanego kata.