trójkąt.twierdzenie sinusów i cosinusów.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
piwne_oko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pułtusk
Podziękował: 26 razy

trójkąt.twierdzenie sinusów i cosinusów.

Post autor: piwne_oko »

\(\displaystyle{ w\ trojkacie \ ABC \ w \ ktorym \ |AC|=b \ |AB|=c \ kat BAC=\alpha \\ poprowadzono \ dwusieczna \ AD \ kata \ wewnetrznego \ BAC.\ Oblicz \ |CD|^{2}-|BD|^{2}}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

trójkąt.twierdzenie sinusów i cosinusów.

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ CD^{2}=AD^{2}+b^{2}-2{\cdot}AD{\cdot}b{\cdot}cos\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ DB^{2}=AD^{2}+c^{2}-2{\cdot}AD{\cdot}c{\cdot}cos\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{CD}{DB}=\frac{b}{c}}\)
piwne_oko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pułtusk
Podziękował: 26 razy

trójkąt.twierdzenie sinusów i cosinusów.

Post autor: piwne_oko »

no nie bardzo wyszło...
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

trójkąt.twierdzenie sinusów i cosinusów.

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ BD^{2}=b^{2}+c^{2}-2bc{\cdot}cos\alpha}\)
AU
AU
bacd80cdfdb77248med.jpg (32.55 KiB) Przejrzano 70 razy
piwne_oko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pułtusk
Podziękował: 26 razy

trójkąt.twierdzenie sinusów i cosinusów.

Post autor: piwne_oko »

dzieki.juz widze ;]
ODPOWIEDZ