Pole czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Rozbitek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 8 razy

Pole czworokąta

Post autor: Rozbitek »

Obwód czworokąta jest równy \(\displaystyle{ 54}\) cm. W czworokąt ten wpisano koło o promieniu \(\displaystyle{ 4}\) cm. Oblicz pole danego czworokąta.

Nazwijmy boki tego czworokąta a,b,c,d.

\(\displaystyle{ a+b+c+d = 54}\)
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ a+c = b+d}\)
więc:
\(\displaystyle{ 2(a+c) = 54}\)
\(\displaystyle{ a+c = 28}\)

Teraz pewnie wypadałoby wykorzystać informację o promieniu, ale myślę sobie jakie są zależność między bokami a promieniem i w sumie to zależy od czworokąta. W kwadracie to będzie połowa boku. W deltoidzie raczej nie bardzo... Więc nie wiem jak wykorzystać taką ogólną informację.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Pole czworokąta

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ 2(a+c) = 54\\
a+c = 28}\)

Chyba nie.

Zaznacz środek koła, dorysuj promienie (tworzą one z bokami kąty proste tam, gdzie się z bokami styka to koło). Dopatrz się równości pewnych odcinków (patrz najmocniejsze twierdzenie geometrii). Napisałbym więcej, ale na razie muszę uciekać.-- 14 gru 2017, o 15:20 --Dobra, zdążę jeszcze tyle dopisać: podziel czworokąt na osiem trójkątów prostokątnych z promieniem i odcinkami stycznymi, gdzie masz po dwa przystające, zapisz pole dużego czworokąta w postaci sumy pól tych trójkątów (standardowo wzorek: połowa iloczynu przyprostokątnych), zsumuj i masz wynik.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Pole czworokąta

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ a+c=27}\)
ODPOWIEDZ