Dwa prostokąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jarekdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 lip 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec

Dwa prostokąty

Post autor: jarekdd »

Witam, jak moge wykazać, że dwa prostokąty o takich samych obwodach i polach mają równe boki?
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Re: Dwa prostokąty

Post autor: Zahion »

\(\displaystyle{ ab = cd}\) i \(\displaystyle{ a + b = c + d}\). Wstawiając \(\displaystyle{ a = \frac{cd}{b}}\) mamy \(\displaystyle{ cd + b^{2} = cb + bd}\) czyli \(\displaystyle{ c\left( d - b\right) - b\left(d - b \right) = \left( c - b\right)\left( d - b \right) = 0}\).
ODPOWIEDZ